Böcker av Carl-Göran Ekerwald

Fördelen med att bli gammal
I Fördelen med att bli gammal berättar Carl-Göran Ekerwald, som i år fyller hundra, om sina erfarenheter av att tillhöra åldringarnas skara.

Kallhamrat
Kallhamrat – är titeln på Carl-Göran Ekerwalds nya diktsamling. Den består av, med författarens egna ord, »ord smidda och tydliggjorda erfarenheter samt röster ur det förgångna som befunnits vara minnesvärda«.

Det som inte finns
I sin nya essäsamling lyfter Carl-Göran Ekerwald fram vittnesmål från världslitteraturen och från egen fatabur på hur det icke-existerande påverkar det som existerar.

En fritänkare läser Koranen
Vad för andlig näring kan en icke-muslim hämta i Koranen? Carl-Göran Ekerwald bestämde sig för att ta reda på det genom att läsa Koranen i sex olika översättningar och notera vad som träffade just hans hjärta.

Om bildning
Bildning kan inte inte bara hämtas utifrån, utan också inifrån. Människan kan bilda sig själv. Men då krävs en levande inre röst. För att studera hur sådana självbildande processer kan gå till, har författaren Carl-Göran Ekerwald vänt sig till dagböcker av författare som Vilhelm Ekelund, Olav Hauge, Sigrid Kahle och Sara Lidman.

Gröna bläcket
För tre år sedan debuterade Carl-Göran Ekerwald som poet med diktsamlingen Sigridiana, där han skildrade mötet med Sigrid Kahle och de tre kärleksår de fick tillsammans. Nu återkommer författaren med en ny diktsamling. Denna gång står i centrum en annan kärlek, Anna Westerberg, med vilken han delade sitt liv i 69 år.

Kom, madame, fru
För fyra år sedan förälskade sig Carl-Göran, åttiosju, och Sigrid, åttiotvå, i varandra som om de var sjutton.

Frihet Jämlikhet Broderskap
Versailles 1789 – en enda stor en spelhåla och ett maktcentrum där den snabbaste vägen till sex och pengar var rådande ideologi. Frankrike i övrigt – livegenskap, dyrtid, umbäranden … Så kom revolutionen och med den en ny tid. Då inleds den moderna politiska strid som sedan dess rasat – än framåt, än bakåt.

Diogenes lykta
Den grekiske filosofen Diogenes – vars enkelhetsideal fick honom att bosätta sig i en tunna – brukade gå ut med en tänd lykta mitt på ljusa dagen. Tillfrågad om vad han sökte svarade han: ”Jag söker en människa.” Med det menade han inte vilken människa som helst, utan en uppriktig sådan. Någon med motståndsanda och civilkurage.

Läsa innantill och bli en annan
“Årets mest upplivande bok – en säregen studie över skönlitteraturens inte bara bildligt, utan rent bokstavligt vitaliserande kraft.” Astrid Söderbergh Widding i SvD