Inbunden
160 sidor

Utgivningsår: 2021

ISBN: 9789188729880

Det som inte finns

199 kr

Det är mycket som inte finns men som just genom sin frånvaro ändå utövar makt.

Tag pausen i musiken. När paustecknet dyker upp i noterna strax tystnar musiken och ersätts med ett ingenting, en total tystnad. I matematiken har en punkt inga dimensioner, varken höjd, längd, bredd eller djup. Ändå börjar och slutar en linje alltid vid en punkt. Den förblir ett ingenting men dess makt är enorm.

Eller tag nollan. Noll betyder tomhet, ett intet. Men vilken makt har inte tilldelats nollan. I ekva­tionen 0 x 1 blir ettan tillintetgjord.

På ett annat plan: vad är sympati, antipati, själ, kärlek, samvete, aning? Mäktiga väsen som formar släktets historia. Var finns de?

I sin nya ­essäsamling lyfter Carl-Göran Ekerwald fram vittnesmål från världslitteraturen och från egen fatabur på hur det icke-existerande påverkar det som existerar.

 

Carl-Göran Ekerwald, född 1923, är författare till romaner, novell- samlingar, essäer, biografier. På Karneval har senast utkommit: Sigridiana (2013), Kom, madame, fru (2014), Gröna bläcket (2016), Om bildning (2017), En fritänkare läser Koranen (2018).

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Kallhamrat

Kallhamrat – är titeln på Carl-Göran Ekerwalds nya diktsamling. Den består av, med författarens egna ord, »ord smidda och tydliggjorda erfarenheter samt röster ur det förgångna som ­befunnits vara minnesvärda«.

149 kr

En fritänkare läser Koranen

Vad för andlig näring kan en icke-muslim hämta i Koranen? Carl-Göran Ekerwald bestämde sig för att ta reda på det genom att läsa Koranen i sex olika översättningar och notera vad som träffade just hans hjärta.

199 kr