Förord Göran Greider
237 sidor
Inbunden.

Utgivningsår: 2013

ISBN: 9789187207136

Diogenes lykta

189 kr

Den grekiske filosofen Diogenes – vars enkelhets­ideal fick honom att bosätta sig i en tunna – brukade gå ut med en tänd lykta mitt på ljusa dagen. Tillfrågad om vad han sökte svarade han: ”Jag ­söker en människa.” Med det menade han inte ­vilken ­människa som helst, utan en uppriktig sådan. ­Någon med motståndsanda och civilkurage.

I Diogenes lykta återupptar Carl-Göran Ekerwald den spaning som Diogenes bedrev på Atens gator för mer än tvåtusen år sedan – men denna gång i litte­raturen. Prov på den ”mänsklighet” Diogenes letade efter finner han hos bland andra­ Mäster Eckhart, Vilhelm­ Ekelund, Gramsci, Rumi, Kipling och Swedenborg.

OM FÖRFATTAREN
Carl-Göran Ekerwald är en av våra mest originella essäister, berättare och litterära folkbildare. Nu återutger Karneval två av hans böcker på temat ”upprorets psykologi”: Diogenes lykta och Frihet Jämlikhet Broderskap, med förord av Göran Greider och Kajsa Ekis Ekman.

UR GÖRAN GREIDERS FÖRORD
Diogenes lykta är en vindlande bok om sökandet efter mänsklig uppriktighet och revoltens alla små och stora frön. När det uppriktiga återfinns har människan en chans att bli till på nytt. Diogenes lykta anser jag vara den perfekta lektyren för antingen en ung människa på jakt efter fäste i rebellernas ändlösa historia. Eller för dem som äntligen sluppit undan arbetslinjens diktat och är fria att läsa vad de vill och tänka hur de vill. En bok för de yngsta och för de äldsta.

OM BOKEN
”Det är anslående att hos en svensk författare se en sån fräckhet och sant kurage förenade med stor litterär förmåga. Diogenes lykta bidrar ytterligare till bilden av ett av de få autentiska, på längre sikt värdefulla, författarskap som uppstått hos oss de sista decennierna. Precis som med den antike Diogenes i tunnan bör man naturligtvis främst glädja sig åt existensen av en filosof som stör ordningen på åsiktstorget.” Göran Hägg i Aftonbladet

”Ekerwalds bok är en imponerande produkt av mognad, självständighet, analytisk förmåga och flärdfrihet.” Ruth Halldén i Dagens Nyheter

”Diogenes lykta uppfyller i hög grad det krav på litteraturen som Ekerwald uppställer: att ge näring för tanke och känsla.” Göran Lundstedt i Sydsvenskan

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Kallhamrat

Kallhamrat – är titeln på Carl-Göran Ekerwalds nya diktsamling. Den består av, med författarens egna ord, »ord smidda och tydliggjorda erfarenheter samt röster ur det förgångna som ­befunnits vara minnesvärda«.

149 kr

Det som inte finns

I sin nya ­essäsamling lyfter Carl-Göran Ekerwald fram vittnesmål från världslitteraturen och från egen fatabur på hur det icke-existerande påverkar det som existerar.

199 kr