240 sidor, Stort format i fyrfärg. Rikt illustrerad. Layout Eva Jais-Nielsen.

Utgivningsår: 2013

ISBN: 9789187207099

Per Åhlin

Bildmakare och animatör

229 kr

FRÅN SEXTIOTALET och framåt har Per Åhlin som ingen annan förnyat och präglat svensk animerad film. Han tillhör dessutom den exklusiva krets av europeiska animatörer som regisserat mer än en animerad långfilm – Per Åhlin har regisserat fyra!

Trots det har det, märkligt nog, inte tidigare funnits någon bok om denna centrala person i svensk filmkonst. Elisabeth Lysanders Per Åhlin – bildmakare & animatör är därför unik. Med hjälp av en mängd intervjuer – bland annatmed filmaren själv – och ett omfattande arkivarbete skildrar Elisabeth Lysander Per Åhlins karriär – från reklambranschen på femtiotalet, över samarbetet med Hasse & Tage på sextio- och sjuttiotalet, till långfilmerna Dunderklumpen, Resan till Melonia, Hundhotellet samt en rad lika spännande men ofullbordade verk.

Boken tar även upp den bildkonst som Åhlin skapat vid sidan av filmen: illustrationer, bokomslag, reklam och scenografi inom teater, film och teve – själv ser sig Åhlin framför allt som just bildmakare.

HASSE ALFREDSON OM BOKEN
Tage och jag övertalade Per att göra förtexterna och annat till vår första spelfilm Svenska Bilder och efter det har vi jobbat ihop på alla möjliga sätt, inom framför allt filmens underbara värld. Alla våra krumsprång finns väl beskrivna i denna utomordentliga bok där man kan lära känna ett verkligt geni – utan tvekan en värdig medtävlare till Walt Disney.

OM FÖRFATTAREN
Elisabeth Lysander är frilansskribent och medverkar regelbundet i tidskriften Filmrutan. Hon har bakom sig ett långt yrkesliv bland annat på Svenska Filminstitutet, med ansvarsområden från barnfilmsimport till visning och distribution. Ända sedan tiden som programbedömare på sjuttiotalets TV2 har hon fascinerats av den animerade filmen och dess möjligheter.

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Vi två är ett

Vi två är ett är en både skoningslös och kärleks­full studie av Jean-Paul ­Sartres och Simone de Beauvoirs liv och verk, och det kom­p­l­i­ce­rade förhållandet dem emellan. Det är det första omfattande svenska origi­nal­ver­ket på detta tema.

209 kr

Joe Hill

Joe Hill, född Joel Emmanuel Hägglund i Gävle 1879, emigrerade till USA 1902. Där blev han känd som protest­sångare och akti­vist i den stridbara fackliga organisationen IWW, Industrial Workers of the World. Genom en rad fräcka och humoristiska sånger – inte sällan med melodi lå­nad av Frälsningsarmén – som framfördes under strejker och protest­­möten blev han en ikon för amerikansk arbetarrörelse.

195 kr