Översättning: Mia Ruthman och Elisabet Flodin
Inbunden
315 sidor

Utgivningsår: 2020

ISBN: 9789188729521

Apropå ingenting

Memoarer

219 kr

Apropå ingenting är den världsberömde amerikanske film­regis­sören, komikern, manusförfatta­ren, skådespelaren och musikern ­Woody Allens länge emot­sedda själv­biografi. Här ­berättar han med sin karaktäristiska humor om sitt liv, om uppväxtåren, äktenskapen, filmerna han gjort och människor han mött.

Woody Allen ägnar även flera kapitel åt de anklagelser som riktats mot honom om att han sexuellt skulle ha förgripit sig på sin adoptivdotter. Anklagelserna, som uppkom 1992 och upprepades med förnyad kraft under metoo­hösten 2017, utreddes av två polisiära instanser som bägge kom till slutsatsen att Allen är oskyldig.

 

Hur ska jag sammanfatta mitt liv? Lyckligt.

Vad jag ångrar mest? Bara det att jag har fått miljoner för att göra film, haft fullständig konstnärlig kontroll och ändå aldrig gjort en jättebra film.

Vilken kvinna beundrar jag mest? Soon-Yi. Inte för att hon kommer att slå mig på knäskålarna med brödkaveln om jag inte säger det, utan för att hon gav sig ut på de farliga gatorna ensam som femåring för att försöka få ett bättre liv och skapade sig ett, trots fruktansvärda hinder.

Vad skulle jag allra helst ha velat göra? Skriva Linje Lusta.

Vad skulle jag allra minst ha velat göra? Leka på en äng.

Skulle jag göra något annorlunda om jag fick leva om mitt liv? Jag skulle inte köpa den fantastiska grönsaksstrimlaren som killen gjorde reklam för på tv.

Och inget intresse av ett eftermäle, verkligen? Hellre än att leva vidare i publikens själ och hjärta föredrar jag att leva vidare i min lägenhet.
WOODY ALLEN

 

SAGT OM BOKEN

»Genuint rolig läsning.« DN

»Han skriver så bra att man blir spyfärdig.« Aftonbladet

»En jiddischspäckad njutning.« Expressen

»Både läsvärd och värdefull för oss som uppskattar Allen som filmskapare. Bokens första delar är ­komiska och för osökt tankarna till Radio Days liksom andra av hans bästa komedier.« SVD

»Ett nöje att läsa.« LA Times

»En autentisk och lättsam ton.« New York Times

»Högst läsvärda memoarer.« Times

»Vilken underbar överraskning det är att läsa Allens självbiografi och upptäcka att den är en ren njutning, festlig, älskvärd och fylld av stjärn­glans.« National Review

»Ett tips om du får slut på toalett­papper: Woody Allens memoarer är också gjorda av papper.« Washington Post

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Vi två är ett

Vi två är ett är en både skoningslös och kärleks­full studie av Jean-Paul ­Sartres och Simone de Beauvoirs liv och verk, och det kom­p­l­i­ce­rade förhållandet dem emellan. Det är det första omfattande svenska origi­nal­ver­ket på detta tema.

229 kr

Joe Hill

Joe Hill, född Joel Emmanuel Hägglund i Gävle 1879, emigrerade till USA 1902. Där blev han känd som protest­sångare och akti­vist i den stridbara fackliga organisationen IWW, Industrial Workers of the World. Genom en rad fräcka och humoristiska sånger – inte sällan med melodi lå­nad av Frälsningsarmén – som framfördes under strejker och protest­­möten blev han en ikon för amerikansk arbetarrörelse.

209 kr