Inbunden
98 sidor

Utgivningsår: 2009

ISBN: 9789185703371

Om sorgen och den lilla glädjen

169 kr

Om sorgen och den lilla glädjen är berättelsen om några människor i Glömminge på Öland.

Det är Sonja, vars liv det mesta handlar om i denna bok. Och systern Emma och brodern Henry som liksom Sonja själv blev kvar i barndomshemmet hela livet.

Det är Kalle i Kvarnen som tog över Kvarnen efter sin far, men som Pelle i Sandby tagit över efter honom.

Och så Örjan i affären och Karin och Nenne­ i Gamla skolan och några till.

Många har Barbro Lindgren känt sedan hon själv var barn. Nu är de flesta döda och ligger på kyrkogården. Men alla hann de berätta för Barbro Lindgren om sina liv.

FRÅN MOTTAGANDET I SVERIGE

En liten bok, men en pärla. Det är Barbro Lindgrens nya samling av berättelser, Om sorgen och den lilla glädjen … Det är, som så ofta med Barbro Lindgrens böcker, svårt att riktigt sätta fingret på var magin ligger. Lindgren brukar säga, också om sina mest fantastiska skapelser, att hon aldrig hittar på något, bara iakttar världen. Släktskapen mellan dessa avskalade öden och Lindgrens övriga författarskap är också uppenbar. Inte heller här är någonting säkert. Det överraskande och absurda finns bakom hörnet, ofta som hot eller sorg, ibland som oväntad glädje. Och för att dessa människor skall komma oss nära krävs Barbro Lindgrens språk, enkelt, nästan konstaterande, men förunderligt väl avvägt för de avgrundsdjupa känslor och livsavgörande vändningar som hennes berättarkonst gestaltar.” Michel Ekman i Svenska Dagbladet

“Om sorgen och den lilla glädjen är en tunn liten volym vars titel mycket väl sammanfattar innehållet och som jag – trots att jag befinner mig i en verklighet fjärran från det Glömminge som skildras – blir starkt berörd av. Den ger mig därtill perspektiv på tillvaron som jag inte velat vara utan. För det är en bok som kanske något oväntat ligger helt rätt i en tid då så många i likhet med mig till följd av klimathot, finanskris och allmän undergångsstämning funderar på hur vi lever våra liv. Egentligen. En tid då vi mer än någonsin behöver Loranga, Masarin, Dartanjang och Sonja – starka alternativ till oss mittfåremänniskor.” Malena Janson i Helsingborgs Dagblad

“Jag läser “Om sorgen och lilla glädjen” på tåget till jobbet. Cirka 40 minuter. Två dagar i rad. Blir lika gripen andra resan.” Sune Johannesson i Kristianstadsbladet

“Man slås av hur nära oss i tiden det här urmodiga, fattiga levernet med sina ofta dramatiska umbäranden ändå är. Liksom av hur ovanliga, rediga och roliga de här vanliga människorna framstår.
Historia, socialantropologi och skönlitteratur på samma gång i nästan fickformat. Kan väl inte bli bättre.” Nina Lekander i Expressen

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Vagga mig till sömns

Vagga mig till sömns är Barbro Lindgrens nionde bok där hon berättar om tillvaron i Glömminge och vad hon tänkt och gjort genom åren.

169 kr

Fler böcker inom samma kategorier

Det som inte finns

I sin nya ­essäsamling lyfter Carl-Göran Ekerwald fram vittnesmål från världslitteraturen och från egen fatabur på hur det icke-existerande påverkar det som existerar.

179 kr

Kollapsens fem stadier

Den här boken handlar inte om vad vi kan eller ska göra för att und­vika en samhällskollaps. En ­sådan är nämligen oundviklig hävdar den rysk-amerikanske författaren Dmitry ­Orlov. De ­intressanta frågorna – som är de som diskuteras i den här boken – är istället vilken typ av kollapser som kan drabba oss och hur vi kan överleva dem.

189 kr

Vi två är ett

Vi två är ett är en både skoningslös och kärleks­full studie av Jean-Paul ­Sartres och Simone de Beauvoirs liv och verk, och det kom­p­l­i­ce­rade förhållandet dem emellan. Det är det första omfattande svenska origi­nal­ver­ket på detta tema.

209 kr