Inbunden
142 sidor

Utgivningsår: 2020

ISBN: 9789188729507

Mera om Mattias

129 kr

Mattias tjatar länge på sin pappa och till slut får han som han vill. Han får åka till sin farmor och farfar i Värmland. Dit åker han gärna för där är det alltid något särskilt med allting …

År 1965 debuterade Barbro Lindgren med Mattias ­som­mar som, tillsammans med uppföljarna Mera om Mattias (1966) och Hej hej Mattias (1967), etablerade henne som en av de mest lovande unga svenska barnboksförfattarna . Nu återutger ­Karneval förlag hela trilogin som inte i sin ­helhet varit tillgänglig sedan 1975.

Om Mera om Mattias (1966)

“Barbro Lindgren har en märklig förmåga att se världen ur en mycket liten människas synvinkel. Med förtjusning återknyter man i år bekantskapen med Mattias.

Då var Mattias fem år och trampade dammiga stadsgator under en lång sommar. Man minns hans skenbart händelselösa dagar, fyllda av dramatik, och de intrikata problem han ställdes inför: hade kompisen Lillpelle verkligen haft en ormunge i en tändsticksask och hade den rymt in i huset för att växa sig jättestor och förgöra dem alla? Var korna vid utflyktsmålet Norrtull förklädda lejon? Skulle Mattias göra slag i saken och sälja sin skrikiga lillasyster Filippa?

I år är Mattias lite större, stor nog att resa ensam på ett vinterbesök till farfar och farmor. Kanske ser han i årets bok, Mera om Mattias, något mera realistiskt på livet.

Problemen är av påtaglig art: skall Alfred, den tvivelaktige lekkamraten, hitta en bättre skatt än Mattias vid utgrävningarna i syrenbersån? Måste farfar ge honom smäll med det fjäderprydda påskriset när han gått ner sig på isen? Får en liten pojke lika tjock mage som farfar när han blir gammal?

Barbro Lindgrens böcker är ovanligt roliga på ett stillsamt sätt. Ingenting av det som Mattias tänker, säger eller upplever verkar någonsin konstruerat. Alla samtal är så riktigt avlyssnade, de rätta detaljerna exakt inprickade och händelseförloppet lagom långsamt berättat. Gång på gång förvånas man över författarinnans förmåga att ur miljöer och situationer plocka fram just det som är betydelsefullt för en liten pojke. Ofta är det överraskande saker som plötsligt blir helt självklara, sedda ur det barn­perspektiv som Barbro Lindgren så suveränt ­behärskar.” Gertrud Hemmel i Dagens Nyheter

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Dagar i Glömminge

Dagar i Glömminge är en samlingsvolym bestående av de nio dagboksbaserade prosaböcker som Barbro Lindgren utgav åren 2010–2021. Att älska ett djur hade länge varit min dröm var den första boken. Vagga mig till sömns den sista. Till denna nya utgåva har författaren och litteraturkritikern Michel Ekman skrivit ett förord och Barbro Lindgren ett efterord.

249 kr
,

Pompe

Pompe är namnet på en liten hund­valp. I denna bok får vi följa med Pompe på många spännande äventyr …

129 kr

Fler böcker inom samma kategorier

Guldlock och de tre björnarna

En vacker ny­tolkning av den klassiska sagan om den lilla flickan, som när hon strö­var i skogen upptäcker ett hus som är så hemtrevligt att hon gärna skulle vilja bo där. Åtminstone för en stund …

125 kr

Lilja

Andra delen i trilogin om den Bogartliknande franske detektivkatten John Kattsson.

129 kr