Pocket 382 sidor

Utgivningsår: 2014

ISBN: 9789187207174

Jordens herrar (pocket)

Slaveri, djurförtryck och våldets försvarare

69 kr

Under lång tid betraktades förslavandet av andra människor som någonting självklart.

Filosofer, forskare och politiker hävdade att slaveriet var nödvändigt, moraliskt ­riktigt och av Gud inrättat. Slavhandeln ansågs skapa arbetstillfällen och leda till att de fångna fick ett bättre liv. De få som i början protesterade avfärdades som okunniga, fanatiska och känslo­samma.

Numera är vår syn på slaveri annorlunda. Det är lätt för oss att på tvåhundra års avstånd se ihåligheten i de forna argumenten till dess försvar. Men finns det idag andra former av förtryck, för vilka vi är lika blinda som den gamla tidens slaverianhängare?

Ja, det gör det, menar Pelle Strindlund. Den uppenbara­ parallellen är exploateringen av djur. I Jordens herrar jämför han argumenten för slaveriet på 1700- och 1800-talet med dem för ­dagens djurförtryck.

Han visar på omfattande och djup­gående likheter: i hur slavarna och djuren hanteras, hur förtrycket av de båda grupperna legitimeras och hur de som kritiserar exploateringen bekämpas.

De slående likheterna konfronterar oss på ett påtagligt sätt med frågan om de moraliska­ grunderna för utnyttjandet av andra levande varelser.

OM FÖRFATTAREN

Pelle Strindlund är ickevålds­utövare i freds- och djurrättsrörelsen. Han har arbetat med fattiga i Texas, levt bland ursprungsbefolkningen i Guatemala, gjort fredsaktioner mot brittiska kärnvapen och kampanjat mot svensk vapenexport. Från svenska djurfabriker har han räddat burhönor och fört dem till nya hem på landet. Han är ­medförfattare till flera böcker om etik, ­livsåskådning och radikal politik. Strindlund är utbildad journalist och har en magisterexamen i religionsvetenskap. Han bor i ickevåldskollektivet Gandhi i Haninge.

www.pellestrindlund.se

OM BOKEN

“Med sin ytterst välskrivna bok lyfter Strindlund debatten om djurens väl och ve till en högre nivå – Jordens herrar är ett respektingivande verk. En användbar bok, inte minst för jägare, ­bönder och andra som vill ­gymnastisera sin självbild. Det kan göra ont, men det får man tåla, eller tänka om.” Fredrik Sjöberg i Svenska Dagbladet

”… denna välargumenterade men fruktansvärda stridsskrift. Sanningarna Strindlund matar mig med är större än jag förmår svälja. Men jag hoppas att Jordens herrar fram­över ska dingla som ett urtaget hjärta i vartenda bokhandelsfönster.” Göran Greider i Aftonbladet

“Strindlund lever inte på minsta vis upp till fördomarna om aktivistveganer: han är lågmäld, vänlig, saklig och ytterst påläst.” Maria Küchen i Amelia

”… en synnerligen välformule­rad och välargumenterad bok.” Ann Heberlein i Sydsvenskan

“Jordens herrar är välskriven,­ välunderbyggd och övertygande … rekommenderas till alla som vill vara med där en av 2000-talets stora rättighetsstrider utspelar sig. Boken har stor potential att bli ett av framtidens banbrytande verk för större frihet för djuren.” Jens Holm i Vänsterpress

”… den är slagkraftig, kunnig och tar tveklöst bort illusionen att vi människor är något annat än djur, samtidigt som han visar att djur i dag plågas på ett omänskligt sätt.” Jakob Carlander i Östgöta Correspondenten

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Djurens förintelse

Isaac ­Bashevis Singer, den judiske författaren och Nobel­pristagaren i litteratur, skrev att i förhållande till djuren “är alla människor nazister; för djuren är det ett evigt Treblinka”. Kan nazisternas våld mot judar jämföras med vårt våld mot djur? Det är den fråga som Pelle Strindlund och Henrik Wig undersöker på djupet i denna bok.

219 kr
,

Motståndets väg

En våg av civil olydnad går över världen – fastän många kanske inte tänker på det så. I Tunisien och Egypten föll diktaturerna som resultat av folkets olydnad. På Medelhavet färdas båtar mot Gaza för att med fredliga medel bryta en olaglig blockad.

199 kr

Jordens herrar

Under lång tid betraktades förslavandet av andra människor som någonting självklart. Tänkare, forskare och politiker hävdade att slaveriet var nödvändigt, moraliskt ­riktigt och av Gud inrättat. Slavhandeln ansågs skapa arbetstillfällen och leda till att de infångade­ fick ett bättre liv. De få som i början protesterade avfärdades som okunniga, fanatiska, känslo­samma med mera.

199 kr

Fler böcker inom samma kategorier

Eliternas uppror och sveket mot demokratin

Det är eliten, inte massorna, som hotar den rådande samhällsordningen och den västerländska kulturen. Det hävdar den amerikanske historikern Christopher Lasch i sin uppmärksammade bok Eliternas uppror, som nu åter ges ut på svenska.

 

219 kr

Sexsveket

En kritisk genomgång av den moderna sexualsynen som växte fram på 1960-talet och de negativa effekter som den haft för inte minst tjejer och unga kvinnor.

209 kr

Se odjuret i vitögat

I Se odjuret i vitögat berättar ­Naomi Wolf hur hennes liv dramatiskt förändrades under covidkrisen. Över en natt berövades hon sina mediala plattformar och blev en persona non grata. Orsaken var att hon brutit mot vår tids kanske största tabu då hon ifrågasatte om mRNA-vaccinerna är så säkra som det påstås.

209 kr