Översättning Camilla Jacobsson
Inbunden
Illustrerad
475 sidor

Utgivningsår: 2015

ISBN: 9789187207389

Joe Hill

Mannen som aldrig dog

340 kr 190 kr

Joe Hill, född Joel Emmanuel Hägglund i Gävle 1879, emigrerade till USA 1902. Där blev han känd som protest­sångare och akti­vist i den stridbara fackliga organisationen IWW, Industrial Workers of the World. Genom en rad fräcka och humoristiska sånger – inte sällan med melodi lå­nad av Frälsningsarmén – som framfördes under strejker och protest­­möten blev han en ikon för amerikansk arbetarrörelse.

I januari 1914 fick emellertid hans karriär ett tvärt slut, när han fängslades anklagad för rånmord i Salt Lake City. Trots omfattande protester från hela världen och en vädjan från president Woodrow Wilson, så dömdes Hill till döden. På morgonen den 19 november 1915 arkebuserades han. I sitt avskedsbrev skrev han de ofta citerade orden ”sörj inte, organisera!” Joe Hills sånger har inspirerat artister som Woody Guthrie, Pete Seeger, Bob Dylan, Joan Baez och Bruce Springsteen.

William M. Adlers storslagna berättelse har kallats för den defini­tiva Hillbiografin. Författaren inte bara skildrar Joe Hills liv och den dramatiska epok han levde i, utan tränger också in i den kriminalhistoria som blev hans fall. De nya, närmast sensationella uppgifter som Adler presenterar, bland annat ett sextio år gammalt brev från en kvinna som Hill hade en roman­tisk relation med, ­tyder på att han blev oskyldigt dömd.

OM FÖRFATTAREN

William M. Adler är journalist och för­fattare. Han har medverkat i tidningar som Esquire, Rolling Stone och Mother Jones, och tidigare utgivit sakprosaböckerna Land of Opportunity (1995) och Mollie’s Job (2000).

OM BOKEN

”Adlers definitiva biografi löser inte bara mysteriet med Hills dödsdom och avrättning, den skildrar också en hel epok av amerikansk historia och arbetar­rörelsehistoria på ett livfullt och häpnadsväckande detaljerat sätt.” Michael King i Austin Chronicle

”Adlers bok är desti­nerad att ersätta Gibbs Smiths biografi från 1969 som den definitiva i ämnet. Även om man inte köper martyrbilden av Hill, så är Adlers bok den bästa boken som någonsin skrivits om honom.” Phoenix Brown och Lars Vigo i Off-Center Views

”[Adlers] bok är genomgående myc­ket bra [och] oumbärlig för den som vill få en klarare bild av processen mot Joe Hill och det tidssammanhang han verkade i.” Magnus Eriksson i SvD

”I ett tillstånd av konstant häpnad läser jag Adlers biografi. Joe Hill var en av miljontals anonyma arbetare som anlände till den nya världen och slungades rakt ner i en våldsamt expansiv och helt hänsynslös industrikapitalism. Han var ingenting, ägde ingenting utom sina händer. Han slet i hamnar och på fabriker.

Adler genomsöker USA efter spår av honom, hittar honom dagen efter jordbävningen i San Francisco eller bland de IWW-rebeller som stred för att störta Mexikos korrupte diktator. Det är en allt igenom fantastisk hi­storia: Amerika fläks upp från undersidan.” Göran Greider i Aftonbladet

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Julpris

Vita rosen

Den tyska historikern Miriam ­Geb­hardts bok Vita ­rosen är en inträngande skildring av den mest kända ­tyska motståndsgruppen under andra världskriget.

 

360 kr 180 kr
Julpris

Terrorns rike

Saudi­arabien är världens största exportör inte bara av olja, utan också av wahhabism, en sekteristisk gren av islam till vars ­utlöpare räknas Isla­miska ­sta­ten och al-Qaida. Terrorns rike beskriver hur den wahhabistiska läran har utvecklats, från att på 1700-talet ha varit en sekt i öknen till att idag ha anhängare över hela världen.

340 kr 170 kr