208 sidor
Häftad

Utgivningsår: 2008

ISBN: 9789185703203

Medan revolutionen dröjde

Hundra år med vänstern i Nacka

179 kr

Medan revolutionen dröjde skildrar vänstern i Nacka och dess politiska kamp under hundra år – genom storstrejk, världskrig, partisplittringar, kalla krigsår, 68-uppsving fram till dagens borgerliga dominans.

Det storslagna visionerna om ett annat samhälle finns där från början, liksom det idoga lokala arbetet – för daghem, sjukhus och bättre kommunikationer, krav som vänstern ställde långt innan de blev populära också bland andra partier. Medan man var upptagen av att införa en socialism – som aldrig ville infinna sig – lyckades man i någon mån med något annat, mer begränsat, att hjälpa till att lindra de värsta plågorna som en ohämmad kapitalism gav upphov till.

Men det är inte bara vänstern som haft en skev syn på vänstern.

Det gäller också den politiska och polisiära ledningen i Sverige som under lång tid demoniserade, övervakade eller förföljde vänsteranhängare.

I arbetet med denna bok har Torbjörn Tännsjö fått tillgång till Säpomaterial som visar att de vardagliga trakasserierna i Nacka var mycket omfattande. Den som hade ”fel” politisk uppfattning kunde bli av med både bostad och jobb. Inget möte var för obetydligt för att undgå spaning från Säpo. Ett slags östtysk situation präglade i detta hänseende Nacka – och förmodligen hela Sverige.

Torbjörn Tännsjö är författare, debattör och professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. Hans senaste bok är global democracy: the case for a world government (Edinburgh University Press 2008). Torbjörn Tännsjö var med och bildade vänsterns blåsorkester i Nacka 1976.

Torbjörn Tännsjö skrev en artikel om boken i Aftonbladet den 21 april, Därför bryter jag mot lagen.

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Eliternas uppror och sveket mot demokratin

Det är eliten, inte massorna, som hotar den rådande samhällsordningen och den västerländska kulturen. Det hävdar den amerikanske historikern Christopher Lasch i sin uppmärksammade bok Eliternas uppror, som nu åter ges ut på svenska.

 

219 kr

Jakartametoden

“En av de hittills bästa, mest informativa och mest belysande skildringarna av hur CIA har format USA:s roll i världen.” Glenn Greenwald

209 kr

Navigationsexperten

Vad var orsaken till att mitt under det kalla kriget en kärnvapenbestyckad sovjetisk ubåt gick på grund i Gåsefjärden i Blekinge skärgård? Var det en navigationsblunder? Var det ett avsiktligt intrång? Vad var i så fall avsikten? I Navigationsexperten presenterar Ola Tunander nya fakta som kan förklara den till synes mystiska händelsen.

219 kr