208 sidor
Häftad

Utgivningsår: 2008

ISBN: 9789185703203

Medan revolutionen dröjde

Hundra år med vänstern i Nacka

169 kr

Medan revolutionen dröjde skildrar vänstern i Nacka och dess politiska kamp under hundra år – genom storstrejk, världskrig, partisplittringar, kalla krigsår, 68-uppsving fram till dagens borgerliga dominans.

Det storslagna visionerna om ett annat samhälle finns där från början, liksom det idoga lokala arbetet – för daghem, sjukhus och bättre kommunikationer, krav som vänstern ställde långt innan de blev populära också bland andra partier. Medan man var upptagen av att införa en socialism – som aldrig ville infinna sig – lyckades man i någon mån med något annat, mer begränsat, att hjälpa till att lindra de värsta plågorna som en ohämmad kapitalism gav upphov till.

Men det är inte bara vänstern som haft en skev syn på vänstern.

Det gäller också den politiska och polisiära ledningen i Sverige som under lång tid demoniserade, övervakade eller förföljde vänsteranhängare.

I arbetet med denna bok har Torbjörn Tännsjö fått tillgång till Säpomaterial som visar att de vardagliga trakasserierna i Nacka var mycket omfattande. Den som hade ”fel” politisk uppfattning kunde bli av med både bostad och jobb. Inget möte var för obetydligt för att undgå spaning från Säpo. Ett slags östtysk situation präglade i detta hänseende Nacka – och förmodligen hela Sverige.

Torbjörn Tännsjö är författare, debattör och professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. Hans senaste bok är global democracy: the case for a world government (Edinburgh University Press 2008). Torbjörn Tännsjö var med och bildade vänsterns blåsorkester i Nacka 1976.

Torbjörn Tännsjö skrev en artikel om boken i Aftonbladet den 21 april, Därför bryter jag mot lagen.

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Ny

Syriens tystade röster

Syriens tystade röster är en sakligt svidande uppgörelse med den syn på Syrienkonflikten som dominerat inom svenska journalistik och politik sedan kriget startade 2011.

189 kr
,

Vårt folk

Den litauiska författaren Ruta Vanagaite och den israelisk-amerikanske historikern Efraim Zuroff utforskar tillsammans det mörka kapitel i Litauens historia som utspe­lade sig under den nazityska ockupationen då 200000 judar mördades.

199 kr

Det internationella genombrottet

En inträngande historisk analys av hur Norge förvandlades från ett av Europas etniskt, kulturellt och religiöst mest homogena länder till ett av de mest heterogena. Boken är en av det ­senaste årets mest uppmärksammade politiska böcker i Norge.

199 kr