Inbunden
248 sidor

Utgivningsår: 2018

ISBN: 9789187207969

Inte så jävla krångligt!

Praktisk handbok i att skriva för digitala medier

229 kr

Det här är boken som hjälper dig att formulera det du vill ha sagt tydligare och enklare.
Den kommer att hjälpa dig att nå fram med ditt budskap, förbättra kommunikationen i din organisation, och framför allt – ge dig nöjdare läsare.
Oavsett om du är van kommunikatör eller nybliven skribent får du hjälp att fokusera på det viktigaste: Vad vill du med din text? För vem skriver du?
Du lär dig hur du undviker byråkratiskt språk, modeord och onödiga facktermer. Du får råd om hur du sätter läsare och effekt framför organisationens interna behov av att ”lägga ut”.
Arbetar man med digitala medier är det lätt – både för vana och ovana skribenter – att fastna i frågor om tekniken: om publiceringssystem och skärmstorlekar.
Den här boken får dig att i stället koncentrera dig på att skriva så det går genom skärmen, ut till läsarna.

Inte så jävla krångligt! är en bok om att skriva bättre för digitala medier av författaren till succéboken Jävla skitsystem! Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen.

UR INNEHÅLLET
– Enkelt språk får dig att verka mer intelligent!
– Lägg aldrig ut – publicera!
– Att skriva för intranät är mer diplomati än skrivande!
– UX-copy: Texter för ton och interaktion!
– Tygla överflödet av information – publicera effektstyrt!
– De flesta tror fel om långa texter!
– Gör tröskeln in i din text så låg som möjligt!

VARFÖR DENNA BOK?
Jag skrev den här boken av två skäl.
Dels för att jag var ytterligt trött på kanslisvenska, corporate bullshit, managementtugg och IT-jargong. Jag led med alla läsare som tvingades slösa tid på att försöka förstå texter där budskapet drunknat bland modeorden.
Men dessutom för att jag tyckte synd om alla de som i sina jobb var tvungna att kommunicera på helt nya sätt. Det var lätt att se att många blev osäkra och stressade av sin nya roll och kanske av obekant och ohjälpsam teknik. Och hur de därför krånglade till det i onödan.
I dagens samhälle kommunicerar vi mer i text än någonsin förr. Kan vi göra det effektivare, enklare, snabbare och till och med roligare, gör vi varandra en fantastisk tjänst.

OM FÖRFATTAREN
Jonas Söderström har arbetat med publicering på nätet sedan 1995, och skapat innehåll och struktur för webbplatser och intranät åt otaliga organisationer och företag. Han har kallats ”den svensk som kommer närmast titeln webbanvändbarhets-guru”, och är även en av Sveriges första bloggare och twittrare.
Som journalist arbetade han från 1978 med textredigering och formgivning på tidningar som Forskning & Framsteg, Vagabond, Omvärlden, Socionomen och M – Magasinet för klassisk musik.
Han utbildar journalister, bloggare och skribenter både i Sverige och i ett antal länder där pressfriheten och demokratin är starkt begränsad, på uppdrag av Sida och Europarådet.
Han är pionjär för begreppet digital arbetsmiljö, och väckte stor uppmärksamhet med boken Jävla skitsystem! (utökad och omarbetad upplaga Karneval 2015).
Samma år fick han också Stimdis (Sveriges tvärvetenskapliga intresseförening för människa–datorinteraktion) stora pris, bland annat för att ”slagfärdigt ha spridit det skrivna ordet”.

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Fler böcker inom samma kategorier

Svensk floskelordbok

En lärorik och underhållande belysning av det oklara språk som i Sverige infiltrerat områden som politik, ekonomi och kultur.

199 kr