Pocket
271 sidor

Utgivningsår: 2023

ISBN: 9789189494343

Svensk floskelordbok (pocket)

• Managementjargong • Politiska plattityder • Värdegrundsbabbel

69 kr

Svensk floskelordbok är en lärorik och under­­­hållande belysning av det oklara språk som i allt högre grad kännetecknar offentlig kommunikation. Denna pocketutgåva är ­utökad ­med många nya tomma fraser!

Floskel – ord eller uttryck, i allmänhet av ­välklingande form, som saknar djupare innehåll. Oftast använt i ­plural­form: t.ex. förlegade floskler, benägen för flosk­ler eller granna floskler. Synonymer: banalitet, harang, plattityd, snömos, klyscha.

Svensk floskelordbok – lista i bokform över moderna floskler, populära inom svenskt samhälleligt, ekono­miskt och kulturellt liv, sammanställd av Fredrik Kullberg i syfte att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över landet och i någon mån få den att lätta.

»Ställd inför det språkliga vanvett som präglar vårt så kal­lade informationssamhälle – det heter inte längre per­so­nal­chef, utan Chief Human Resources Officer (CHRO) – har jag valt att tillämpa ironins och satirens form. I tider som dessa återstår bara att skratta åt eländet, vilket möjligtvis kan vara ett sätt att slå tillbaka mot makt­språk, desinformation och tvi­vel­aktig jargong.« – Ur förordet

Kullberg, Fredrik – journalist och författare till sju böcker. Den förra, Kriget mot skön­heten (2020), nominerades till Stora fackbokspriset.

SAGT OM SVENSK FLOSKELORDBOK

»Nu har flosklerna fått en alldeles egen ordbok. Det är en både roande och oroande lista. Det finns många skäl att reta sig på floskler. Uttjatade ord är irriterande, men det finns också djupare problem här. Kullberg har givit sin bok en underhållande form, men under den skämtsamma tonen ligger allvar.« Katarina Barrling, Godmorgon Världen/Sveriges Radio

”Det här är inte en ordbok i den traditionella bemärkelsen. Men den fångar en del av det – för att använda ett ord som är på språk­vetarmodet – landskap som kännetecknar tidsandan.” Anders Svensson, Språktidningen

»… mer än en ordbok, vissa ord och begrepp öppnar för längre utläggningar och exempel … Som en uppräkning över irriterande nyord hade Svensk Floskelordbok varit rätt enahanda lösning och smakat gammaldags språkpoliseri. Styrkan i boken är Kullbergs ansats att gå bakom flosklerna och visa varför de används.« Henric Othman, Vasabladet

»Vi skrattar igenkännande, men noterar också allvaret bakom olika branschers mumbojumbo!« Cigarrpodden

»Fredrik Kullberg har gjort ett förträffligt jobb, som ger många av oss som skriver att bläddra nervöst i boken. Jag har läst den med stor behållning och fått många glada stunder och ögonöppnande kunskaper om språkliga later och ovanor.« Bo Borg på boborg.se

»Årets roligaste bok.« Benjamin Elfors, Bildningskomplexet

»När jag läser boken ler jag ofta igenkännande men sätter även skrattet i halsen, och blir så där förbannad som det säkert är meningen att läsaren ska bli.« Leif Strandberg, lindelof.nu

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Svensk floskelordbok

En lärorik och underhållande belysning av det oklara språk som i Sverige infiltrerat områden som politik, ekonomi och kultur.

199 kr

Fler böcker inom samma kategorier

Svensk floskelordbok

En lärorik och underhållande belysning av det oklara språk som i Sverige infiltrerat områden som politik, ekonomi och kultur.

199 kr

Inte så jävla krångligt!

Det här är boken som hjälper dig att formulera det du vill ha sagt tydligare och enklare.
Den kommer att hjälpa dig att nå fram med ditt budskap, förbättra kommunikationen i din organisation, och framför allt – ge dig nöjdare läsare.
Oavsett om du är van kommunikatör eller nybliven skribent får du hjälp att fokusera på det viktigaste: Vad vill du med din text? För vem skriver du?
Du lär dig hur du undviker byråkratiskt språk, modeord och onödiga facktermer. Du får råd om hur du sätter läsare och effekt framför organisationens interna behov av att ”lägga ut”.
Arbetar man med digitala medier är det lätt – både för vana och ovana skribenter – att fastna i frågor om tekniken: om publiceringssystem och skärmstorlekar.
Den här boken får dig att i stället koncentrera dig på att skriva så det går genom skärmen, ut till läsarna.

229 kr