Inbunden
439 sidor

Utgivningsår: 2014

ISBN: 9789187207228

Fritänkarna

Alternativ svensk litteraturhistoria

199 kr

Torbjörn Säfves alternativa svenska litteratur­historia tar sin början 1543 – det år då Gustav Vasas bibel har distribuerats till alla kyrkor och rikslikningen av det svenska språket börjar – och avslutas 2012.

För vart och ett av de 469 åren däremellan har Torbjörn Säfve författat en text med en karaktäriserande rubrik.

1543, det är den vita gentianans eller den torkade hundskitens år.

2012, det är marknadsdiktaturskandalernas år.

Torbjörn Säfve har skrivit en litterär historia som inte liknar någon annan. I sann karnevalisk anda vänder den uppochned på traditionella litterära värderingar och gängse urvalsprinciper. Namn som i andra sammanhang anses vara självklara, utelämnas. Samtidigt som andra, annars förbisedda, lyfts in i centrum.

SAGT OM BOKEN

“Det är fyr och flamma över sidorna. På det hela taget mycket underhållande och lärorikt. Eller med ett ordstäv som Säfve frikostigt delar med sig av: ‘Det står mycket smått och gott här, sa fan, såg i Bibeln.’ …

Det är en märkvärdighet som Säfve skrivit. En energisk framställning som visar att här har en fri tänkare och kärleksfull läsare hittat nya spår i svensk litteratur, gjort nya fynd och haft egna och avvikande meningar om vad som ‘tilldragit sig’ och hur det kan värderas.” Tomas Forser i Göteborgs-Posten

”Fritänkarna är en enastående unik bok, en häpnadsväckande explosion av voluminös lärdom och mental energi, byggd på en outsläcklig läsaptit och en otrolig arbetsinsats. Skam den som tycker illa om dess ohämmade subjektivitet, det här är en litterär kunskapskälla som sprungit fram ur polemisk kraft, kärleksfull litteraturglädje och ett starkt mänskligt engagemang.” Ingemar Algulin i Tidskriften Respons

OM FÖRFATTAREN

Torbjörn Säfve är författare till ett tjugotal böcker, bland annat romanerna Ivan Aguéli (1981), Jag brinner (1984) och I Goyas tecken (2002).

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

,

Vårt folk

Den litauiska författaren Ruta Vanagaite och den israelisk-amerikanske historikern Efraim Zuroff utforskar tillsammans det mörka kapitel i Litauens historia som utspe­lade sig under den nazityska ockupationen då 200000 judar mördades.

199 kr

Det internationella genombrottet

Under 1800-talet genomgick Norge vad som brukar kallas det nationella genombrottet, ett uppsving för inhemsk kultur som 1905 ledde fram till brytningen med Sverige och en själv­ständig stat.

199 kr