Översättning Lars Ohlsson
Inbunden
Illustrerad
633 sidor

 

Utgivningsår: 2017

ISBN: 9789187207914

Djävulens schackbräde

Allen Dulles, CIA och USA:s hemliga regering

400 kr 189 kr

Djävulens schackbräde är en inträngande och spännande dokumentär thriller om kalla kriget, Allen Dulles, och framväxten av CIA som en stat i staten.

En av USA:s mäktigaste män under efterkrigstiden var aldrig president. Han var mästerspion. Hans namn var Allen Dulles.

Han byggde upp CIA till att bli den främsta av alla myn­dig­heter, vars nya huvuduppgift blev, inte att samla under­rättelser, utan att aktivt ingripa i politiska skeenden över hela världen. Manipulering av val, lönnmord, tortyr och stats­kupper – inga metoder var främmande för Allen Dulles CIA.

CIA kom även att bli ett hot inte bara mot miss­hagliga ­re­ge­­­ring­ar och personer i ­and­ra länder, utan också, vilket byråns grundare Harry Truman varnade för mot slutet av sitt liv, mot demokratin i USA.

År 1961 bestämmer sig dock den nyvalde presidenten John F. Kennedy för att utmana Allen Dulles makt. Efter den miss­­lyc­kade invasionen av Kuba, vid Grisbukten, tvingar han Dulles att avgå och säger sig vilja “stycka upp CIA i tusen bitar”.

När Kennedy därtill lägger om kursen för den konfrontativa utrikespolitik, som Allen Dulles och hans bror, den tidigare utrikesministern John Foster Dulles, grundlagt, ställs konflikten mellan landets “öppna” och “hemliga” regering på sin spets.

“Jag tror att det är nödvändigt att se över CIA:s uppdrag och verksamhet. Mitt syfte var att skapa en myndighet som samordnade de strömmar av känslig information som samlades i Vita huset. Jag hade ingen tanke på att CIA skulle omvandlas till en spionverksamhet i fredstid.
CIA har kommit långt bort från sina ursprungliga uppgifter. Byrån har blivit en operativ, och ibland beslutsfattande, gren av rege­ringen, och uppfattas som en symbol för lömska och dunkla intriger i främmande länder.
CIA:s sätt att fungera kastar en skugga över vår ställning som ett fritt och öppet samhälle.
Min känsla är att detta måste rättas till.”
Harry Truman, CIA:s grundare, i Washington Post, 22 december 1963

 

OM FÖRFATTAREN

David Talbot, född 1950 i Los Angeles, är jour­na­list och författare till bland annat Brothers: The Hidden History of the Kennedy Years (2007). Han är grundare av och tidi­gare chefredaktör för Salon, en av de första webbtidningarna i Nordamerika. Han har medverkat i publikationer som Time Magazine, New Yorker och Rolling Stone.

 

OM BOKEN

“Ytterst läsvärd, engagerande och bitvis mycket underhållande.” Consortium News

“En skrämmande biografi om makt, manipulation och förräderi.” Kirkus Review

“Årets bästa spionthriller är inte någon roman, utan en historisk skildring.” Salon

“John le Carré och Graham Greene skulle inte ha kunnat gjort det bättre.” Daily Beast

“Talbot har gjort en enastående insats med sin bok om CIA:s rötter och de män som utformade den kallakrigsanda, vilken kom att dominera amerikansk utrikespolitik i flera decennier. Djävu­lens schackbräde är den bästa enskilda boken som i detalj beskriver framväxten av denna aktivistiska ­underrättelseapparat. Vad gäller Kennedymordet erbjuds här en av de mest tänkvärda dis­kus­sionerna som ­hittills gjorts i bokform.” Huffington Post

“Djävu­lens schackbräde ­port­rät­te­rar ­Allen Dulles som det kalla krigets ­mörka furste, en man som manipule­rade me­dier, förde presidenter bakom ­lju­set, anstiftade statskupper och möjligen också var involverad i mordet på John F. Kennedy. Läsare som gillar spionhistorier kommer att ha svårt att lägga ifrån sig denna bok.” Library Journal

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Julpris

Jakartametoden

“En av de hittills bästa, mest informativa och mest belysande skildringarna av hur CIA har format USA:s roll i världen.” Glenn Greenwald

360 kr 179 kr
Julpris

Navigationsexperten

Vad var orsaken till att mitt under det kalla kriget en kärnvapenbestyckad sovjetisk ubåt gick på grund i Gåsefjärden i Blekinge skärgård? Var det en navigationsblunder? Var det ett avsiktligt intrång? Vad var i så fall avsikten? I Navigationsexperten presenterar Ola Tunander nya fakta som kan förklara den till synes mystiska händelsen.

380 kr 189 kr
Julpris

Irreversibel skada

I Irreversibel skada undersöker Abigail Shrier varför antalet tonårs­flickor som hävdar att de lider av könsdysfori och identifierar sig som trans­­personer har ökat dramatiskt.

360 kr 179 kr