Översättning Elisabet Flodin och Mia Ruthman
Inbunden
301 sidor

Utgivningsår: 2019

ISBN: 9789188729194

Behöver vi fortfarande feminismen?

Varför vi alla behöver befria oss från könskrigen

199 kr

Aldrig har det existerat en bättre tid för kvinnor än nu!

Tack vare den kamp som tidigare ­generationer feminister utkämpade har kvinnor idag ­frihet och möjligheter som de förut inte kunde drömma om.

Flickor idag klarar sig bättre än pojkar i skolan.

Kvinnor ­stu­­de­rar på universitet i högre grad än män.

Kvinnor erövrar allt fler toppositioner i yrkeslivet.

Löne­skillnader på grund av kön har så gott som ­försvun­nit.

Feminismen har med andra ord varit en unik historisk fram­gång.

Paradoxalt nog är detta ett faktum som sällan framhålls av dagens feminism, vars budskap snarare präglas av hur öm­­tåliga, svaga, utsatta, för­tryckta och maktlösa kvinnor är.

Behöver vi fortfarande feminismen? av Joanna ­­ ­Wil­­liams är en empirisk undersökning av kvinnors sociala ställning idag och en kritisk granskning av dagens dominerande feministiska ideologi.

Joanna Williams är författare, journalist och docent vid University of Kent. Hon är redaktör på nättidningen Spiked och verksam vid tankesmedjan Policy Exchange. Tidigare har hon utgivit böckerna Consuming Higher Education: Why Learning Can’t Be Bought (Bloomsbury 2012) och Acade­mic Freedom in an Age of Confor­mity ­(Palgrave Macmillan 2016).

 

SAGT OM BOKEN

“Boken är inte bara ett modigt ställningstagande, utan också ett försök att bryta en ond cirkel … Wiliams huvudbudskap att ett könskrig inte har några vinnare är uppfriskande och sympatiskt.” Times Literary Supplement

“Det är en fröjd att läsa Joanna Williams. Du inser snabbt att hon  representerar en ovanlig kombina­tion: Hon kan sin feministiska teori utan och innan, samtidigt som hon omedelbart ser när den samtida feminismen leder vilse och blir ytterst skadlig.” The Conservative Woman

“Sammantaget kommer Joanna Williams fram till den kontroversiella slutsatsen att vi behöver befrias från den moderna feminismen, eftersom den bara är inriktad på ett oändligt krig, som får kvinnor att felaktigt tro att de är utsatta för förtryck. Endast när denna befrielse är uppnådd kommer både män och kvinnor att kunna förverkliga sin fulla potential . Boken är en tankeväckande kritisk granskning av den moderna feminis­men, som förtjänar att sättas upp på att läsa-listan för varje student.” The Quarterly Review

“En storartad exposé över dagens offer­feminism. Joanna ­Williams berättar historien om hur den en gång så tappra rörelsen för jämställdhet och frihet utvecklade sig till en mansmobbande klagofestival. ­Denna minutiöst researchade bok kommer att göra könsaktivisterna galna, men samtidigt glädja dem som bryr sig om sanning, bevis­regler och äkta fri­görelse.” Christina Hoff Sommers, professor i filosofi

”Aldrig förr har jag läst en bok som ifrågasätter feminismen och först känner jag mig som en förrädare. Men Joanna Williams, författare, journalist och docent vid University of Kent, övertygar på många sätt i sin skarpa, kontroversiella saklighet. Hon räknar istället för tycker och visar på statistik istället för att hänvisa till känslor. Framför allt lyfts två problemområden i dagens feminism: bristen på klassanalys när mäns och kvinnors situation inom arbetsmarknaden jämförs, samt tendensen att betrakta kvinnor som kroniska offer i relation till män, som automatiskt blir potentiella förövare. Williams ifrågasätter aldrig att feminismen behövts, men menar att den leder fel om dess segrar aldrig räknas. Boken avslutas med ett avsnitt om första och andra vågens feminism. Texten är ytterligt välformulerad och bygger på omfattande research; oavsett vad läsaren anser om författarens slutsatser så bör den bli en självklar del av modern feministisk debatt. Behöver vi fortfarande feminismen håller också för vilket soffbord som helst – diskussionerna lär inte utebli.” Anna Sjöstrand i BTJ

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Så vann woke

I Så vann woke undersöker Joanna Williams hur den ideo­logi som går under namnet woke fått ett dominerande inflytande på många samhällsområden.

199 kr

Fler böcker inom samma kategorier

Ny

Se odjuret i vitögat

I Se odjuret i vitögat berättar ­Naomi Wolf hur hennes liv dramatiskt förändrades under covidkrisen. Över en natt berövades hon sina mediala plattformar och blev en persona non grata. Orsaken var att hon brutit mot vår tids kanske största tabu då hon ifrågasatte om mRNA-vaccinerna är så säkra som det påstås.

209 kr
Ny

Europas ­exi­stentiella dilemma

Att vara eller inte vara en amerikansk vasall? Det är en avgörande framtidsfråga för Europa idag, menar den schwei­ziske journalisten och poli­tikern Guy Mettan. I sin bok Europas ­exi­stentiella dilemma ger han en historisk exposé över vår kontinents demokratiska strävanden från anti­kens ­Grekland och fram till våra dagar.

209 kr

De degraderade

I De degraderade skildrar Christophe Guilluy hur de folkliga klasser­na i Frankrike har splittrats och ­utarmats, men också hur bland dem en ny social rörelse som inte liknar någon annan håller på att ta form.

199 kr