Översättning Stefan Lindgren
Inbunden
304 sidor

Utgivningsår: 2017

ISBN: 9789188729002

Samtal med Putin

De kompletta intervjuerna, med extra material som inte finns med i filmerna

209 kr

Världens mäktigaste person!

Den titeln har den ryske presidenten ­Vladimir Putin fyra år i rad tilldelats av den amerikanska affärstidningen Forbes.

Putin är också världens kanske mest omskrivna politiker. Men aldrig ­tidigare har någon från väst fått sådan tillgång till hans tankar, som Oliver Stone fick 2015-2017, då han intervjuade Putin i sammanlagt tjugo timmar.

Oliver Stones filmdokumentär The Putin Interviews har visats på tv i många länder. Nu kommer bokversionen, Samtal med Putin, som innehåller mer än dubbelt så mycket material som filmen.

OM FÖRFATTAREN
Oliver Stone har regisserat 24 spelfilmer och 7 dokumentärer. Han har Oscarnominerats 11 gånger och vunnit priset 3 gånger. Bland hans filmer kan nämnas Född den fjärde juli, JFK, Natural Born Killers, Plutonen, Snowden, Wall Street, World Trade Center och USA enligt Oliver Stone.

OM BOKEN

“Med sina intervjuer gör Stone demokratin en stor tjänst. Här finns lika mycket guld som i Putins palats.” The Guardian

“Oliver Stones unika intervjuer med Vladimir Putin kommer att bli en över­rask­ning för alla de som har påverkats av den demonisering som massmedia i åra­tal har utsatt den ryske ledaren för. Den Putin som här framträder är djupt engagerad i att försvara Rysslands nationella intressen, men han uttrycker sig på ett sätt som, vad gäller nationella säkerhetsfrågor, borde göra honom till USA:s oundgängliga samarbetspartner, och inte, som ofta görs, till vår fiende nummer ett. Alla som bryr sig om de många kriser som härjar i vår värld idag bör ta tillfället i akt och lyssna till det tidiga tjugohundratalets mest betydelsefulla politiska ledare.” Stephen F. Cohen, professor emeritus vid New York och Princeton Univer­sity, och författare till en rad böcker om Ryssland, bl.a. Soviet Fates and Lost Alternatives och The Victims Return: Survivors of the Gulag After Stalin.

UR BOKEN

OM TRUMP
Stone: Donald Trump vann. Det blir er fjärde president?
Putin: Ja, det stämmer.
Stone: Vad har ändrats?
Putin: Nästan ingenting.

OM GORBATJOV
Stone: Jag såg att herr Gorbatjov var på paraden idag, men ni stannade inte och hälsade på honom.
Putin: Protokollära avdelningen brukar bjuda in honom …
Stone: Men ni stannade inte och hälsade på honom.
Putin: Jag märkte inte att han var där. Var satt han?

OM SANKTIONERNA
Putin: Våra jordbruksproducenter måste rikta ett tack till Obama. De åtgärder vi har vidtagit för att motverka sanktionerna mot oss handlar mest om att stänga vår marknad för andras produkter. Tack vare detta har vi kunnat öka vår egen produktion. I fjol bärgade vi rekordskördar. Det gläder mig att kunna säga att vi nu blivit världens ledande veteexportör.

OM WALL STREET
Putin: Många amerikanska företag skulle vilja arbeta i Ryss­land, men de är underkastade restriktioner. Deras platser kommer därför att fyllas av konkurrenter. Affärsfolket på Wall Street förstår detta mycket väl. Vi har många vänner där.

OM VÄSTJOURNALISTER
Putin: Journalister i väst är mycket begåva­de. De kan över­tyga andra om att svart är vitt och tvärtom. Ta bara händel­serna när Georgien angrep Sydossetien. Herr Saakasjvili meddelade offentligt att han hade beord­rat sina trupper att starta operationen. En av hans dignitärer sa även samma sak i TV. När media sedan anklagade Ryssland för attacken trodde jag inte min öron.

OM UKRAINA
Putin: När Ukrainas president reste till landets näst största stad för att delta i en konferens intog väpnade män hans residens. Vad skulle ni kalla det om Vita huset ockuperades? En statskupp? Eller skulle ni säga att de väpnade männen kommit för att städa huset? Som en del av Sovjetunionen var Ukraina alltid ett industrialiserat land. Men just nu drömmer ukrainarna om att arbeta som trädgårdsmästare eller barnflicka i något europeiskt land, sam­tidigt som deras eget land genomgår en total avindustrialisering.

OM HOMOSEXUALITET
Putin: Vårt samhälle är i hög grad liberalt. Om någon skulle för­klara sig vara homosexuell skulle det inte vara någon tragedi.
Stone: Men om någon tar en dusch ombord på en ubåt och de andra vet att han är gay, har de inte problem med det?
Putin: [Skrattar] Jag skulle föredra att inte gå in i duschen tillsammans med honom. Varför provocera honom?
Stone: Det kan vara svårt för alla att acceptera killen i ­duschen med blottad kuk som kan vara sexuellt intresserad av dem.
Putin: Men ni vet att jag är judomästare så … [Skratt]

OM TJUKOTKA
Putin: Alla kallar Japan för den uppgående solens land. Men Nya Zeeland ligger öster om Japan. Och öster om Nya Zeeland ligger Tjukotka, en av Rysslands regioner. Så Tjukotka är Eurasiens östligaste punkt. Jag skulle kalla Tjukotka för den uppgående solens land.

OM ATT FÅ STRYK
Putin: Säg, har ni någonsin fått stryk?
Stone: O ja, många gånger.
Putin: Då kommer det inte att bli något nytt för er, för ni kommer att få lida för det ni tänker göra.
Stone: Jag vet … men det värt för att ingjuta lite mer fred och medvetande i världen.

OM SUVERÄNITET
Putin: Hur mycket de än försöker demonisera Ryssland är det ett demokratiskt och suveränt land. Det medför risker, men är också en stor fördel. Eftersom det bara finns en handfull länder som verkligen kan använda sin suveränitet. Övriga länder är belastade med så kallade allierades skyldigheter. I själva verket har de av egen fri vilja begränsat sin suveränitet. Det är deras beslut.

OM SYRIEN
Putin: Jag kan summera det mycket lätt. För det första har vi stabiliserat de legitima myndigheterna. För det andra har vi uppnått en försoning och lyckats få både den väpnade oppositionen och regeringen till förhandlingsbordet. Och vi har lyckats främja en dialog i ett trilateralt format, som omfattar både Turkiet och Iran. Vi behöver Förenta staternas stöd, liksom Saudiarabiens, Jordaniens och Egyptens. Vi kommer att gå fram mycket försiktigt. Så att vi i varje steg säkerställer det som har uppnåtts istället för att undergräva det.

OM NATO
Putin: Nato, enligt mitt förmenande, är en rest från det förflutna. Denna organisation uppstod under det kalla kriget mellan två system. Men idag är Nato enbart ett instrument för USA:s utrikespolitik. Det finns inga allierade inom pakten, bara vasaller. Och jag har ett rätt bra bild av hur arbetet går till inom Nato. Enskilda länder kan ha avvikande uppfattning i sekundära frågor. Men så snart det gäller allvarliga frågor är all diskussion utesluten inom Nato. Det finns bara två åsikter i Nato, den amerikanska och den felaktiga.

OM KRIM
Putin: Vad gäller Krim vill jag fråga er: vad är demokrati? Demokrati är en politik som bygger på folkviljan. Och hur vet vi vad folkviljan är? I den moderna världen använder vi omröstningsförfaranden. Folk gick till en folkomröstning och det fanns ingen piska, inga maskingevär som tvinga­de dem. Och man kan inte få folk att gå till valurnorna med sådana meto­der. Folk kom och över 90 procent deltog i omröstningen. Och över 90 pro­cent röstade för återförening med Ryssland. Folkets val måste respek­teras. Och folkrätten får inte anpassas till ens egna politiska intressen mot demokratins principer.

OM ANTIAMERIKANISM
Stone: Låt mig avslutningsvis säga att ni två gånger har sagt att jag är antiamerikansk och att ni inte vill bli indragen …
Putin: Ni kan tillåta er, ni har råd och ni har rätt att göra vilka omdömen som helst om ert lands ledning, för att ni är amerikan. Ni kan även fälla rätt hårda omdömen. Medan vi främjar partnerrelationer inte bara med ert land utan också med er regering. Därför måste vi uppföra oss myc­ket försiktigt. Och hur stora meningsskiljaktigheterna än är måste vi följa vissa regler. Annars blir det omöjligt att bygga internationella relationer.
Stone: Det är helt klart. I slutänden är jag inte antiamerikansk eller prorysk utan jag är för fred. Det är mycket viktigt för mig, jag skulle vilja se fred i min livstid och jag är rädd just nu. Jag är orolig för världen, för jag är orolig för mitt lands inställning till fred. Det verkar inte förstå hur det har höjt insatserna. Det är den poäng jag ska försöka få fram i de här samtalen.

 

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Eliternas uppror och sveket mot demokratin

Det är eliten, inte massorna, som hotar den rådande samhällsordningen och den västerländska kulturen. Det hävdar den amerikanske historikern Christopher Lasch i sin uppmärksammade bok Eliternas uppror, som nu åter ges ut på svenska.

 

219 kr

Sexsveket

En kritisk genomgång av den moderna sexualsynen som växte fram på 1960-talet och de negativa effekter som den haft för inte minst tjejer och unga kvinnor.

209 kr