189 sidor
Inbunden

Utgivningsår: 2010

ISBN: 9789185703456

Mentaliseringsboken

209 kr

Att mentalisera – det är att försöka se sig själv utifrån och andra ­män­­niskor inifrån. När man mentaliserar reflekterar man över sina egna och andras tankar och känslor. Man blir ­påmind om att varje människa har sitt eget perspektiv och tolkar ­verkligheten på sitt sätt.

Denna till synes banala förmåga är långt ­mer komplicerad­ än vad man först kan tro. En omfattande ­forskning har visat­ att vår ­förmåga att ­mentalisera har en ­avgörande ­betydelse för oss. Den påverkar i hög grad hur vi mår ­psykiskt och ­fysiskt. Den är grundläggande för hur våra ­relationer ­utvecklas till andra: barn, ­partners, arbetskamrater, ­vänner och släktingar.

Mentaliseringsboken är den första boken i ämnet som ­riktar sig till en bred allmänhet. Här presenteras­ på ett ­lättfattligt sätt de viktigaste slutsatserna­ i forskningen om mentalisering.­ Här finns en rad praktiska råd och enkla övningar­ som ­hjälper läsaren att mentalisera bättre. Boken­ är uppbyggd kring en rad ­vardags­berättelser som visar hur central förmågan­ att ­men­ta­lisera är i våra liv – trots att ­begreppet ännu är okänt för många.

OM FÖRFATTAREN

Per Wallroth är fil. dr, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och handledare i ­psykodynamisk psykoterapi. Han är den ledande företrädaren för mentalisering och mentaliseringsbaserad terapi (MBT) i Sverige. Han var med och startade det första svenska MBT-teamet 2005 och är medförfattare till boken ­Mentalisering: Att leka med verkligheten (Natur och Kultur, 2008).

UR BOKEN

Mentaliseringsteorin bygger på det faktum att alla männi­skor uppfattar verkligheten på olika sätt, eftersom de har olika erfarenheter, kunskaper och intressen.

När AIK beseg­rar Hammarby med 2–1 på Råsunda så uppfattar Sören, som håller på AIK, detta på ett helt annat sätt än Petter, som håller på Hammarby. Man kan nästan undra om de ens har sett samma match. Sören tycker att det var en riktig fotbollsfest och att bästa laget vann. Petter anser att domaren favoriserade hemmalaget.

AIK:s seger påverkar inte bara vad Sören och Petter tänker utan också hur de mår. Sören tycker att det är en härlig kväll. Petter deppar över en usel avslutning på en värde­lös dag. Hans arbetskamrat Pia, som är helt ointresserad av fotboll, bryr sig inte om hur det gick och har svårt att förstå varför Petter ser så sur ut på jobbet nästa morgon.

Om Pia vill förstå Petter och hans dåliga morgonhumör så måste hon ta hänsyn till att han är Hammarby­supporter och att detta färgar hans tankar och känslor. Om hon gör det så mentaliserar hon. Hon har hans tankar och känslor i åtanke.

Läs mer