Illustrationer Per Aspenberg
Inbunden
159 sidor

Utgivningsår: 2017

ISBN: 9789188729057

Benboken

Om frakturer och forskning

199 kr

Utan ben i kroppen skulle vi inte klara oss! Då skulle vi bara vara en formlös klump. Ben är stommen i våra kroppar, fastän de flesta av oss sällan ägnar detta avgörande förhållande en tanke.

Någon som däremot tänkt desto mer på ben är läkaren och ­professorn i ortopedi Per Aspenberg. I Benboken delar han med sig av sina erfarenheter från ett yrkesliv i “benets tjänst” och av sin fasci­nation inför detta fantastiska material, som inte bara gör oss raka i ryggen utan också har den unika förmågan att återskapa sig självt om det skadas.

Pedagogiskt och underhållande reder författaren ut många frågor, som kan intressera både professionella och lekmän:

– Vad är ben?
– Varför läker inte vissa frakturer?
– Vilka frakturer ska opereras och vilka ska inte göra det?
– Vad innebär en stressfraktur?
– Varför är inte benskörhet så viktigt?

Benboken handlar också om olika metoder för att skapa pålitlig kunskap, om briljanta forskare och, inte minst, om den nya forskning som kan komma att snabba på frakturläkning.

 

OM FÖRFATTAREN
Per Aspenberg är läkare och senior professor i ortopedi vid Linköpings universitet. Han forskar med stöd av Vetenskaps­rådet, är författare till över 300 vetenskapliga artiklar, vetenskaplig redaktör och mottagare av flera inter­nationella utmärkelser.

 

SAGT OM BOKEN

“Boken är elegant skriven, illustrerad och redigerad. Efter en inledande del om vad utvecklingen av ben betytt för djurs möjligheter att röra sig, får läsaren följa utvecklingen fram till vad vi idag vet (och inte vet) om ben och läkning av ben. I boken beskrivs inte bara torra fakta, utan i små exkursioner från huvudvägen också personer, framgångar, bakslag, vetenskapsteori och duster med läkemedelsmyndigheter. I ett kapitel diskuteras placebo och författaren argumenterar här skarpsinnigt att placebo är en chimär, som till stora delar kan förklaras av statistiska fenomen som regression mot medelvärdet, sjukdomars naturalhistoria och psykologiska fenomen.

Benboken är en imponerande översikt som, ovanligt nog, med stor behållning kan läsas av flera olika läsekretsar. Den kan varmt rekommenderas till så skilda grupper som gymnasieelever som vill förstå ben, en populärvetenskapligt intresserad allmänhet, studenter på grundutbildningar, intresserade läkare som vill hålla sig uppdaterade om ben, men också till ortopeder som vill uppdatera sina kunskaper om benvävnad och frakturläkning.” Olle Svensson i Läkartidningen

Läs mer