Inbunden
Illustrerad med 33 tabeller och figurer
245 sidor

Utgivningsår: 2019

ISBN: 9789188729262

Vad händer med klimatet?

En klimatforskares syn på jordens klimat

189 kr

Vad är det som händer med jordens klimat?

Är en katastrof nära förestående med skenande uppvärmning och svällande hav? Eller är nuvarande förändringstrender hanterbara? ­Eller kan vi inte säkert veta vare sig det ena ­eller andra?

Många har bestämda åsikter om klimatet, men få har satt sig in i det komplicerade ämnet i lika hög grad som Lennart Bengtsson. I sextio år har han arbetat med och forskat om klimat och ­väder, bland annat som chef för European ­Centre for Medium-Range Weather ­Forecasts, International Space Science Institute och Max Planck Institute for Meteo­rology.

I Vad händer med klimatet? ger Lennart Bengtsson sin syn på några av de mest grundläggande frågorna kring vår planets klimat:

– Vad bestämmer jordens klimat?

– Vad är växthuseffekten?

– Är det möjligt att förutsäga klimatet?

– Hur skall jordens energiförsörjning lösas?

– Kan oönskade globala klimatförändringar motverkas?

– Vilken roll kan Sverige spela?

 

Lennart Bengtsson är professor i dynamisk meteo­rologi. Under sin karriär har han haft en ledande funktion vid utveckling av meteorologiska analys- och prognos­system för praktisk tillämpning inom internationell vädertjänst. Bland annat har han varit chef för European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, Max Planck Institute for Meteo­rology och International Space Science Insti­tute. Lennart Bengtsson är medlem i Kungliga veten­skaps­aka­demien och hedersmedlem i bland annat American Meteo­rological Society och Euro­­­pean Geo­physical Union. Han har publicerat över 230 akademiska papers i ämnena meteorologi och klimatologi. ”Vad händer med klimatet?” är hans första populärt inriktade bok.

 

SAGT OM LENNART BENGTSSON

”[Denna bok] är skriven av en av världens främs­ta experter inom klimatforskningen, med stora kunskaper om hur klimatsystemet fungerar med eller utan påverkan av mänsklig aktivitet. Lennart Bengtsson är internationellt erkänd och ledande inom atmosfärsvetenskap.”
André Berger, Georges Lemaître Center for Earth and Climate Research, Belgien

”[Lennart Bengtssons] unika kompetenser gjor­de att jag i egenskap av chef för International Space Science Institute erbjöd honom rollen som den första chefen för Earth Science, en befattning som han innehade åren 2007 2013. Jag är stolt över att ha fått samarbeta med denne enastående fysiker och världskände expert inom meteorologi och ­klimatforskning.” Roger-Maurice Bonnet, International Space Science Institute, Schweiz

”Lennart Bengtsson, en erfaren och mycket an­sedd me­teo­rolog och klimatexpert, lägger här fram en realistisk men samtidigt optimis­tisk bedömning av tillgängliga förändringsalter­nativ.” Klaus Hasselmann, Max-Planck-Institut für Meteorologie, Tyskland

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Diabeteskoden

I Diabeteskoden presenterar den kanadensiske läkaren Jason Fung sina omvälvande tankar om hur typ 2-diabetes kan förebyggas och botas utan mediciner.

199 kr
,

Allt om fasta

En bok som innehåller allt du behöver veta om den uråldriga bantnings- och hälsokuren fasta, skriven av två verkliga specialister

199 kr