
Det som inte finns
I sin nya essäsamling lyfter Carl-Göran Ekerwald fram vittnesmål från världslitteraturen och från egen fatabur på hur det icke-existerande påverkar det som existerar.
I sin nya essäsamling lyfter Carl-Göran Ekerwald fram vittnesmål från världslitteraturen och från egen fatabur på hur det icke-existerande påverkar det som existerar.
Den här boken handlar inte om vad vi kan eller ska göra för att undvika en samhällskollaps. En sådan är nämligen oundviklig hävdar den rysk-amerikanske författaren Dmitry Orlov. De intressanta frågorna – som är de som diskuteras i den här boken – är istället vilken typ av kollapser som kan drabba oss och hur vi kan överleva dem.
Vi två är ett är en både skoningslös och kärleksfull studie av Jean-Paul Sartres och Simone de Beauvoirs liv och verk, och det komplicerade förhållandet dem emellan. Det är det första omfattande svenska originalverket på detta tema.
Vad för andlig näring kan en icke-muslim hämta i Koranen? Carl-Göran Ekerwald bestämde sig för att ta reda på det genom att läsa Koranen i sex olika översättningar och notera vad som träffade just hans hjärta.
Bildning kan inte inte bara hämtas utifrån, utan också inifrån. Människan kan bilda sig själv. Men då krävs en levande inre röst. För att studera hur sådana självbildande processer kan gå till, har författaren Carl-Göran Ekerwald vänt sig till dagböcker av författare som Vilhelm Ekelund, Olav Hauge, Sigrid Kahle och Sara Lidman.
Den konkurrens och tävlande, i alla dess former, som genomsyrar vårt sociala liv, och präglar oss i många sammanhang, har inte alls de positiva effekter som ofta påstås. Varför låter vi då denna ideologi, konkurrism, styra oss, frågar Eva-Lotta Hultén i denna inträngande essä.
För fyra år sedan förälskade sig Carl-Göran, åttiosju, och Sigrid, åttiotvå, i varandra som om de var sjutton.
Den grekiske filosofen Diogenes – vars enkelhetsideal fick honom att bosätta sig i en tunna – brukade gå ut med en tänd lykta mitt på ljusa dagen. Tillfrågad om vad han sökte svarade han: ”Jag söker en människa.” Med det menade han inte vilken människa som helst, utan en uppriktig sådan. Någon med motståndsanda och civilkurage.
Om sorgen och den lilla glädjen är berättelsen om några människor i Glömminge på Öland.
”Jag visste meddetsamma jag kom in på gårdsplan att här var det.” Ingrid Sjöstrand hade hittat Stället. Snart var hon – opplänningen – ägare till 950 kvadratmeter av Skåne, ett bostadshus, ett kostall och ett magasin för skruttigt för att ens nämnas.
”Efter att ha varit mycket arg mycket länge, utan att få fullt utlopp för min ilska, har jag nu skrivit ned något av det som upprört mig under åren. Men om du är en religiös golfspelande rojalist och saknar humor, bör du inte läsa denna bok, eftersom den då kan vara mer till skada än till nytta.”
“Ett stycke kvalificerad samtidshistoria präglat av ett temperament. I tider av bloggande, allmänt soffpratande och kolumnister som skriver hit och dit och ditt och datt är det som en befrielse att ta del av dessa texter.” Leif Larsson i Västerbottens-Kuriren
“Årets mest upplivande bok – en säregen studie över skönlitteraturens inte bara bildligt, utan rent bokstavligt vitaliserande kraft.” Astrid Söderbergh Widding i SvD