Översättning Margareta Zetterström
Inbunden
240 sidor

Utgivningsår: 2010

ISBN: 9789185703500

Viki som ville gå i skolan

169 kr

Italienarna är så rika att katterna äter på silverfat … Så ­föreställer sig den albanske pojken Viki det land som han och hans mamma och syster är på väg att fly till.

Väl framme i Milano – efter en dramatisk båtresa­ – inser dock Viki att något inte stämmer. Huset han drömt om är inte något hus, utan ett skjul, beläget på en ­soptipp som också är ett hem för ormråttor. Sakta går det upp för Viki att han varken är europé som ­italienarna, eller icke-europé – han är någonting ­mittemellan, ett spöke, en illegal människa, en ­clandestino – som är ett av de första orden han lär sig på ­italienska.

Men i skolan får Viki ändå börja eftersom lärarinnorna­ ­anser att det är deras skyldighet att undervisa även sådana som han. Kanske kan drömlandet ändå ge honom det han alltid längtat efter – en skolgång – om nu bara inte polisen hittar hans pappa …

Viki som ville gå i skolan är en på samma gång gripande,­ spännande och kuslig roman, som i ett ­männi­sko­­öde­ ­speglar miljoner ­immigranters tillvaro i Europa idag. Boken har tilldelats en rad priser i Italien. Upprinnelsen till ­boken var flera reportage som Fabrizio Gatti ­publicerade i Corriere della Sera, vilka väckte stor uppmärksamhet och sympati bland läsarna.

OM FÖRFATTAREN

Fabrizio Gatti, född 1966, är journalist och författare, idag verksam på ­veckotidningen L’Espresso. Han har ­under lång tid ­arbetat med att undersöka immigrationens­ ­realiteter i Italien, bland annat som förklädd.­ Fabrizio Gatti tilldelades 2006 EU:s stora journalistpris “för mångfald, mot diskriminering” för ett avslöjande reportage om hur “illegala” ­invandrare ­utnyttjas som slavarbetare i Italiens ­lantbruk.

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Farmors son

Lene identifierar sin far på bårhuset och beger sig till hans lägenhet för att röja upp. ”Och allt som var nalkas.”

179 kr

Ny finsk grammatik

Trieste 1943. Andra världskriget rasar. En man blir rånad och slagen medvetslös i hamnen. När han vaknar igen har han förlorat inte bara sitt minne utan också sitt språk. De enda ledtrådarna till hans identitet är en näsduk broderad med initialerna S.K. samt en blå sjömansjacka märkt “Sampo Karjalainen”.

179 kr