Danskt band
376 sidor

Utgivningsår: 2012

ISBN: 9789185703951

Vi kan inte ha det så här

Litteratur och politik 2001-2012

179 kr

I Vi kan inte ha det så här har Göran Greider en av våra mest vitala och stridbara samhällsdebattörer och författare  samlat essäer, reportage och kritik från de senaste tio åren.

UR FÖRORDET
“De senaste tio åren, sedan 11 september-attentatet 2001, har det gått en konservativ våg rakt genom det allt mer tydliga nyliberala landskapet i västvärlden. Det har gjort radikalerna mer ensamma, eliterna i näringsliv och politik alltmer självgoda. När jag under våren 2012 valde ut texterna till den nu föreliggande klippboken, hämtade från mitt artikelskrivande de senaste tio åren, slog det mig att jag skrivit dem under en period som egentligen liknar ett slags krigstid: Terrordåd, krig, inskränkningar av medborgerliga fri och rättigheter, våldsamt tilltagande medialisering.

Min tanke var att samla ihop essäer och artiklar där litteraturen står i centrum och det har jag gjort. Men texterna gränsar hela tiden till samhällsdebatt, vare sig jag skriver om August Strindberg eller trädgårdsodling, Kerstin Ekman eller silvergruvor, nyutkomna romaner, sciencefictionserier i teve eller Breiviks militanta konser­vatism.

För mig har skrivandet, nästan vilken sorts skrivande det än rör sig om  fackböcker, dikter, essäer, recensioner, ledare, dagbok  alltid varit något lekfullt. Jag ler när jag skriver. Litet av den lyckliga känslan hoppas jag når läsaren av denna samling texter.”

PRESSRÖSTER

“Med sitt hår i tre väderstreck och ostrukna kläder han måste ha sovit i påminner Göran Greider om trollet under bron i den norska folksagan De tre bockarna Bruse. I svenskt samhällsliv har Göran Greider även samma roll som trollet i sagan.

När bockarna vill gå över bron för att beta sig ännu fetare så hotar han med att äta upp dem. Och grilla dem över marxistisk glöd.

Dessvärre slutar det också alltid precis som i folksagan. Storbocken och storkapitalismen vinner. Trollet stångas ned i forsen …

Göran Greider är en lika stark poet som debattör, en position han är rätt ensam om i Sverige i dag.” Jan Gradvall i DN

“Ingen är bättre än Greider på att begripliggöra den komplexa relationen mellan människors liv och de stora idéerna.” Patrik Svensson i Aftonbladet

“Göran Greider förekommer som bekant överallt. Och ständigt med kloka, berikande perspektiv som för upp samtalet på en högre nivå (och ner på en lägre växel).

Författaren Niklas Darke hade under en tid ett Greiderspaningsprojekt. Alla skulle rapportera in sina observationer, och syftet var att bevisa att GG kan befinna sig på flera ställen samtidigt.

Darke redovisade aldrig några forskningsresultat, så förmodligen håller Dalademokratens chefredaktör sig ändå innanför naturlagarna.

Men det som frapperar när nu ett digert urval texter från de senaste tio åren publiceras i en tjock bok, är den enorma snabbheten i iakttagelserna och resonemangen, oavsett om det rör sig om litteratur, ekonomi, politik, religion, stadsmiljö, natur eller alltsammans på en gång.

Snabbheten kan också beskrivas som en strategi att skippa skräpet och inrikta sig på det väsentliga, i förtröstan om att alltsammans hör ihop. Och det väsentliga är då bara delvis de stora frågorna, utan i lika hög grad små inklippta detaljer.

Man kan läsa boken Vi kan inte ha det så här för dess innehåll; påpekandena är nästan alltid lika relevanta som när de gjordes i sitt sammanhang. (Materialet är inte bara tidningsartiklar, t ex ur LO-Tidningen, utan även föredrag, en kyrkopredikan, och en hel del tidsdikter.)

Och alltsammans bottnar i en skarp påminnelse om de grundvalar som skapar verkligheten: naturen, produktionen, och om den snedfördelade ideologiska maktkamp som ständigt fortgår.

Men det är även möjligt att använda boken som inspiration till att själv lära sig tänka/skriva snabbare och relevantare och på så vis stå fri från dagsdebattens störningsbrus.

Det finns ett slags politisk sinnesnärvaro i Greiders stilistiska handlag, som fler borde börja våga använda sig av.” John Swedenmark i Arbetet

SEGWAY TO HEAVEN
Vad är det för fel på människorna på solsidan?
Varför är det så tyst i de här kvarteren?
Kameror övervakar det stora huset med sjöutsikt
och jag vet: Jag har kommit till en problemförort.
I varje samhälle är det de rika och välbeställda
som är den största problemgruppen.
Men det är allvar nu: Vi kan inte ha det så här.
Vi kan inte ha så många rika samlade på ett ställe
för då vet vi att fattiga samlas på ett annat ställe.
Den stora båten ligger översnöad på tomten.
De ville nog ge sig av men de kom aldrig någonstans.

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Fler böcker inom samma kategorier

Ny

Navigationsexperten

Vad var orsaken till att mitt under det kalla kriget en kärnvapenbestyckad sovjetisk ubåt gick på grund i Gåsefjärden i Blekinge skärgård? Var det en navigationsblunder? Var det ett avsiktligt intrång? Vad var i så fall avsikten? I Navigationsexperten presenterar Ola Tunander nya fakta som kan förklara den till synes mystiska händelsen.

195 kr

Irreversibel skada

I Irreversibel skada undersöker Abigail Shrier varför antalet tonårs­flickor som hävdar att de lider av könsdysfori och identifierar sig som trans­­personer har ökat dramatiskt.

189 kr

Inställd apokalyps

Klimatförändringarna leder inte till vår undergång. Sol- och vindkraft kan inte ersätta fossila energikällor. Skogsbränderna har inte blivit fler. Isbjörnarna håller inte på att försvinna … I fråga efter fråga har den apokalyptiska miljörörelsen hamnat fel, menar Michael Shellenberger.

195 kr