246 sidor
40 illustrationer
Inbunden

 

 

Utgivningsår: 2022

ISBN: 9789189494039

Vad händer med klimatet? (Ny reviderad upplaga)

215 kr

Lennart Bengtssons hyllade klimatbok utkommer nu i en ny reviderad upplaga! Den nya upplagan har uppdaterats och nyanserats på ett femtiotal punkter.

Vad är det som händer med jordens klimat?

Är en katastrof nära förestående – med skenande uppvärmning och svällande hav? Är nuvarande förändringstrender hanterbara? ­Eller kan vi inte säkert veta vare sig det ena ­eller andra?

Många har bestämda åsikter om klimatet. Få har satt sig in i ämnet i lika hög grad som Lennart Bengtsson. I 60 år har han arbetat med och forskat om klimat och ­väder, bland annat som chef för European ­Centre for Medium-Range Weather ­Forecasts, International Space Science Institute och Max Planck ­Institute for Meteorology. I Vad händer med klimatet? ger han sin syn på några av de mest grundläggande klimatfrågorna:

•  Vad bestämmer jordens klimat?
•  Vad är växthuseffekten?
•  Är det möjligt att förutsäga klimatet?
•  Hur skall jordens energiförsörjning lösas?
•  Kan oönskade globala klimatförändringar motverkas?
•  Vilken roll kan Sverige spela?

“En realistisk och optimistisk bedömning av tillgängliga förändringsalternativ.” Klaus Hasselmann, Nobelpristagare i fysik 2021

“En måstebok för alla som undrar och oroas över vad som händer med klimatet och som funderar på vad människor kan göra för att förbättra läget. Boken är viktig också för alla förnekare och fanatiker av alla slags skolor. Här bjuds motstånd mot alla former av förenklingar, skrönor, myter och ångestattacker … Lennart Bengtssons bok har sådana kvaliteter att den borde kunna flytta den politiska klimatdebatten till en ny nivå. En nivå där erkända fakta, erkända osäkerheter och erkända rimlighetsanalyser ligger till grund för insatser och åtgärder.” Widar Andersson i Folkbladet

Nominerad till Stora fackbokspriset 2019

“Vad händer med klimatet är en riktig klokbok. Här finns bland annat allt det basala man inte vågat fråga om kring väder och klimat på vår planet. Klart och översiktligt så att även en kulturskribent kan förstå, förklaras inte bara växthusgasernas roll utan alla de olika faktorer som spelar in.” Mattias Svensson i Aftonbladet

“Lennart Bengtsson är vårt lands främste klimat­expert och en av de mest framstående meteo­ro­logerna i världen. Han är också en av de få klimat­experter som meteorologer gärna lyssnar på … Jag har som meteorolog läst många böcker om väder och klimat. Därför kan jag med gott samvete säga att Lennarts bok intar en topposition, både i vetenskaplig lödighet och pedagogisk tillgänglighet. Förlaget ska dessutom ges äran av att gjort en bok som väcker läslust med läckra bilder och lättillgängliga diagram.” Anders Persson på Global Politics

OM LENNART BENGTSSON

Lennart Bengtsson är professor i dynamisk meteo­rologi. Under sin karriär har han haft en ledande funktion vid utveckling av meteorologiska analys- och prognos­system för praktisk tillämpning inom internationell vädertjänst. Bland annat har han varit chef för European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, Max Planck Institute for Meteo­rology och International Space Science Insti­tute.
Lennart Bengtsson är medlem i Kungliga veten­skaps­aka­demien och hedersmedlem i bland annat American Meteo­rological Society och Euro­­­pean Geo­physical Union. Han har publicerat över 230 akademiska papers i ämnena meteorologi och klimatologi. Vad händer med klimatet? är hans första populärt inriktade bok.

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Ny

Osynliga ­katastrofer och falska hot om jordens undergång

Allt fler ifrågasätter idag det dominerande klimatnarrativet som säger att världen snart går under om inget drastiskt görs. En av dem är den kanadensiske miljö­aktivisten, ekologen och grundaren av Green­peace, Patrick Moore. I sin bok visar han hur många påståenden och förutsägelser som görs om klimatförändringarna och dess effekter är helt eller delvis felaktiga.

219 kr

Inställd apokalyps

Klimatförändringarna leder inte till vår undergång. Sol- och vindkraft kan inte ersätta fossila energikällor. Skogsbränderna har inte blivit fler. Isbjörnarna håller inte på att försvinna … I fråga efter fråga har den apokalyptiska miljörörelsen hamnat fel, menar Michael Shellenberger.

219 kr