Övers. Hans O. Sjöström. 423 sidor. Inbunden

Utgivningsår: 2013

ISBN: 9789187207006

Seger

Gayrevolutionens triumf

199 kr

Syndiga, kriminella och psykiskt sjuka. För bara några decennier sedan var det så homosexuella betraktades. Idag är situationen dramatiskt annorlunda i stora delar av Västvärlden. En veritabel revolution har skett inför våra ögon. Kunskapen om denna lyckosamma samhällsomvandling är dock fortfarande­ ganska liten, i varje fall hos dem utanför gaykretsar.

Men med sin episka, dokumentära berättelse Seger – gayrevolutionens triumf försöker Linda Hirshman råda bot på detta förhållande när det gäller den amerikanska gayrörel­sen, föregångaren för många andra. Här skildrar hon de homosexu­ellas frigörelse från 1920-talets uppvaknande, över 1960-­talets öppna revolter fram till dagens utbredda legalisering och normalisering. De homosexuellas kamp utgör den tredje stora sociala rörelsen som oåterkalleligt har förändrat USA. Den första var medborgarrättsrörelsen. Den andra kvinno­rörelsen. Men den mest överraskande och mest storslagna av dem alla är förmodligen de homosexuellas seger.

PRESSRÖSTER

“Linda Hirshmans historik över den amerikanska gayrörelsen, Seger. Gayrevolutionens triumf, är genuint inspirerande … Med ett mäktigt svep över historien skildrar Hirshman den amerikanska gayrörelsens kamp. Hirshman har en fantastisk överblick och är särskilt insatt i juridiska frågor och frågor som rör sociala rörelser, deras organisering och dynamik … En fantastiskt rik skildring av en del USA:s historia som nog är ganska okänd bland den breda allmänheten. Seger är i sig en mindre triumf.” Ola Wihlke i Arbetarbladet

“Linda Hirschman är en skicklig berättare och lyckas levandegöra homokampen i USA. Det här är folkbildning när den är som bäst – och roligast. Det här är boken att sätta i händerna på heterosexuella vänner. Det är en utomordentligt underhållande dokumentär skildring av en del av vår framgångsrika gemensamma kamp för mänskliga rättigheter. Det inspirerar.” Månadstidningen QX

”En av de viktigaste och mest välskrivna gayhistorieböcker som någonsin getts ut.”
Philadelphia City Paper

”Den fascinerande historien om hur gayaktivister förändrade USA till det bättre, inte bara för sig själva, utan för alla. Här finns inspiration för alla som vill ha ett rättvisare samhälle.” The Nation

”Ett utmärkt stycke populärhistoria.”
New York Times

”Denna rikt skildrade historia återger på ett överraskande optimistiskt sätt arbetet ’för att långsamt böja historiens båge mot rättvisa’ för homosexuella män och kvinnor.” Publishers Weekly

OM FÖRFATTAREN

Linda Hirshman är jurist med inriktning på fackliga rättigheter och professor i filosofi och kvinnostudier vid Brandeis University, Massachusetts, USA. Bland tidigare utgivna böcker märks Get to Work: A Manifesto For Women of the World och Hard Bargains: The Politics of Sex. Sina artiklar har hon publicerat i bland annat New York Times och Washington Post.

UR BOKEN

”När denna den mest marginaliserade gruppen av alla amerikaner kämpade för att bli fullvärdiga medlemmar i samhällsordningen förändrade de inte bara världen för sig själva, de förändrade den för alla. Eftersom gayrevolutionärerna var annorlunda kunde de inte välja den enkla vägen att visa att de var godtagbara medborgare enligt gängse uppfattningar. De måste förändra innehållet i de centrala uppfattningarna om medborgarskap – moral, mental hälsa, lojalitet – ja, själva medborgarskapet.

Det är visserligen svårt att säga när en ny ordning uppkommer men i historiens långa perspektiv ­skapade homosexuella män och kvinnor en ny värld. Och nu lever vi alla i den.”
Linda Hirshman

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Ny

Navigationsexperten

Vad var orsaken till att mitt under det kalla kriget en kärnvapenbestyckad sovjetisk ubåt gick på grund i Gåsefjärden i Blekinge skärgård? Var det en navigationsblunder? Var det ett avsiktligt intrång? Vad var i så fall avsikten? I Navigationsexperten presenterar Ola Tunander nya fakta som kan förklara den till synes mystiska händelsen.

195 kr

Tio myter om Israel

Vår bild av den israelisk-palestinska konflikten bygger på en rad seglivade ­myter, menar den israeliske historikern Ilan Pappe. I Tio myter om Israel ­ställer han tio av de mest centrala myterna mot vad den historiska forskningen faktiskt säger.

185 kr

Andra världskrigets ursprung

I sitt klassiska historiska verk från 1961 ifrågasätter den berömde engelske historikern A.J.P. Taylor den ­”Hitlercentrerade” förklaringsmodellen till ­andra världskrigets utbrott.

199 kr