Övers. Lars Ohlsson
Inb. 251 s.
Utgivningsår 2006

Utgivningsår: 2006

ISBN: 9789197603171

Pirater

Sjöröveriets guldålder i Atlanten och Karibiska havet - Inbunden originalupplaga

179 kr

”En fascinerande bok om piraterna som frihetspionjärer.” Sverker Lenas i DN

“Piraterna får i Redikers bok ansikten, kroppar, själar… rasande intressant.” Ulrika Stahre i Aftonbladet

”En strålande bok… ett mycket gediget forskningsmaterial och ett bra språk gör Pirater till en mycket intressant och angenäm läsupplevelse.” Anders Moverare i Dagbladet

“Rediker är en briljant berättare… mycket underhållande att läsa.” Joacim Blomqvist på Yelah.net

”Redikers bok är mycket underhållande, levande och full av äventyr och ögonvittnesskildringar.” Caroline Leavitt i Boston Globe

“Marcus Rediker kan pirater och han vet hur man berättar en historia. Det är ett måste att läsa ‘Pirater’ – vänta inte på filmen.” ROBIN D. G. KELLY, professor i historia vid Columbia-universitetet

Under några få år på 1700-talet lades grunden för de historier om pirater som sedan aldrig upphört att fascinera eftervärlden.

Då skapades Jolly Roger, den skräckinjagande flaggan med dödskalle och benknotor. Då gjorde Kapten Svartskägg, de kvinnliga piraterna Anne Bonny och Mary Read och en rad andra färgstarka karaktärer Atlanten och Karibiska havet till livsfarliga farvatten för varje seglare. På något av dessa piratskepp haltade också den träbente sjörövare fram som kom att stå modell för Long John Silver i Skattkammarön.

I Pirater berättar Marcus Rediker om denna sjöröveriets guldålder framför andra. Historien om de verkliga piraterna visar sig inte stå fiktionen efter när det gäller dramatik. Därtill rymmer den en social dimension som sällan berörs i filmer och böcker om pirater.

Piraterna utgjorde inte bara ett hot mot handel och sjöfart. Genom sin demokratiska organisering utgjorde de också ett hot mot den existerande samhällsordningen.

I stark kontrast till de samtida despotiska staterna och de hårda arbetsförhållandena ombord på handelsskepp och örlogsfartyg, växte bland pirater fram ett egenartat egalitärt samhälle där kaptenen valdes av manskapet, spriten fördelades jämnt och människor av olika ras, klass, nationalitet och kön arbetade sida vid sida.

Fattiga såg piraterna som hjältar. Sjömän lockades att desertera till dem för att få ett drägligare liv.

I längden kunde inte stormakterna tolerera detta. Piraterna utnämndes till hela mänsklighetens fiender och många av dem slutade sina dagar i galgen.
Men i den folkliga fantasin segrade de. Där har piraterna fått en förmodligen evig revansch mot sina banemän.

MARCUS REDIKER är professor i historia vid University of Pittsburgh. En av hans tidigare böcker, The Many-Headed Hydra, belönades 2001 med The International Labor History Award.

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Amistad

Den 28 juni 1839 lägger slavskeppet La Amistad ut från Havanna och sätter kurs mot plantagerna i Puerto Príncipe för att leverera sin mänskliga last av fyrtionio män och fyra barn. Efter fyra dagar till havs gör de fångna uppror, dödar kaptenen och tar kontroll över skeppet. Allt i syfte att återvända till sina hem i Sierra Leone på andra sidan Atlanten.

189 kr

Slavskeppet

I mer än 300 år seglade slavskeppet över Atlanten, innan det förbjöds av England och USA för 200 år sedan.

189 kr

Fler böcker inom samma kategorier

Andra världskrigets ursprung

I sitt klassiska historiska verk från 1961 ifrågasätter den berömde engelske historikern A.J.P. Taylor den ­”Hitlercentrerade” förklaringsmodellen till ­andra världskrigets utbrott.

189 kr

Syriens tystade röster

Syriens tystade röster är en sakligt svidande uppgörelse med den syn på Syrienkonflikten som dominerat inom svensk journalistik och politik sedan kriget startade 2011.

195 kr
,

Vårt folk

Den litauiska författaren Ruta Vanagaite och den israelisk-amerikanske historikern Efraim Zuroff utforskar tillsammans det mörka kapitel i Litauens historia som utspe­lade sig under den nazityska ockupationen då 200000 judar mördades.

195 kr