Pocket
Översättning Lars Ohlsson
240 sidor

 

Utgivningsår: 2007

ISBN: 9789185703142

Pirater (pocket)

Sjöröveriets guldålder i Atlanten och Karibiska havet

49 kr

“En fascinerande bok om piraterna som frihetspionjärer.” Sverker Lenas i DN

“Piraterna får i Redikers bok ansikten, kroppar, själar … rasande intressant.” Ulrika Stahre i Aftonbladet

“En strålande bok … ett mycket gediget forskningsmaterial och ett bra språk gör Pirater till en mycket intressant och angenäm läsupplevelse.” Anders Moverare i Dagbladet

“Rediker är en briljant berättare … mycket underhållande att läsa.” Joacim Blomqvist på Yelah.net

Under några få år på 1700-talet lades grunden för de historier om pirater som sedan aldrig upphört att fascinera eftervärlden.

Då skapades Jolly Roger, den skräckinjagande flaggan med dödskalle och benknotor. Då gjorde Kapten Svartskägg, de kvinnliga piraterna Anne Bonny och Mary Read och en rad andra färgstarka karaktärer Atlanten och Karibiska havet till livsfarliga farvatten för varje seglare. På något av dessa piratskepp haltade också den träbente sjörövare fram som kom att stå modell för Long John Silver i Skattkammarön.

I Pirater berättar Marcus Rediker om denna sjöröveriets guldålder framför andra. Historien om de verkliga piraterna visar sig inte stå fiktionen efter när det gäller dramatik. Därtill rymmer den en social dimension som sällan berörs i filmer och böcker om pirater.

Piraterna utgjorde inte bara ett hot mot handel och sjöfart. Genom sin demokratiska organisering utgjorde de också ett hot mot den existerande samhällsordningen.

I stark kontrast till de samtida despotiska staterna och de hårda arbetsförhållandena ombord på handelsskepp och örlogsfartyg, växte bland pirater fram ett egenartat egalitärt samhälle där kaptenen valdes av manskapet, spriten fördelades jämnt och människor av olika ras, klass, nationalitet och kön arbetade sida vid sida.

Fattiga såg piraterna som hjältar. Sjömän lockades att desertera till dem för att få ett drägligare liv.

I längden kunde inte stormakterna tolerera detta. Piraterna utnämndes till hela mänsklighetens fiender och många av dem slutade sina dagar i galgen.
Men i den folkliga fantasin segrade de. Där har piraterna fått en förmodligen evig revansch mot sina banemän.

MARCUS REDIKER är professor i historia vid University of Pittsburgh. En av hans tidigare böcker, The Many-Headed Hydra, belönades 2001 med The International Labor History Award. Hösten 2007 utkommer hans nya bok, Slavskeppet, samtidigt i USA och Sverige (Karneval förlag).

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Amistad

Den 28 juni 1839 lägger slavskeppet La Amistad ut från Havanna och sätter kurs mot plantagerna i Puerto Príncipe för att leverera sin mänskliga last av fyrtionio män och fyra barn. Efter fyra dagar till havs gör de fångna uppror, dödar kaptenen och tar kontroll över skeppet. Allt i syfte att återvända till sina hem i Sierra Leone på andra sidan Atlanten.

199 kr

Slavskeppet

I mer än 300 år seglade slavskeppet över Atlanten, innan det förbjöds av England och USA för 200 år sedan.

199 kr

Pirater

”En fascinerande bok om piraterna som frihetspionjärer.” Sverker Lenas i DN

189 kr

Fler böcker inom samma kategorier

Ny

Navigationsexperten

Vad var orsaken till att mitt under det kalla kriget en kärnvapenbestyckad sovjetisk ubåt gick på grund i Gåsefjärden i Blekinge skärgård? Var det en navigationsblunder? Var det ett avsiktligt intrång? Vad var i så fall avsikten? I Navigationsexperten presenterar Ola Tunander nya fakta som kan förklara den till synes mystiska händelsen.

195 kr

Tio myter om Israel

Vår bild av den israelisk-palestinska konflikten bygger på en rad seglivade ­myter, menar den israeliske historikern Ilan Pappe. I Tio myter om Israel ­ställer han tio av de mest centrala myterna mot vad den historiska forskningen faktiskt säger.

185 kr

Andra världskrigets ursprung

I sitt klassiska historiska verk från 1961 ifrågasätter den berömde engelske historikern A.J.P. Taylor den ­”Hitlercentrerade” förklaringsmodellen till ­andra världskrigets utbrott.

199 kr