Inbunden. 192 sidor med illustrationer i fyrfärg. Utgivningsår 2009

Utgivningsår: 2009

ISBN: 9789185703319

Lyssna med ögat

179 kr

Duken med oljefärg på är kanske värd en hundring – men säljs för miljoner.

Det så upp­komna värdet kan inte enbart förklaras med att det är frågan om en ekonomisk spekulation. Här finns också ett för människan åtråvärt mentalt innehåll som spelar in.

Konsten för oss närmare en mänskligare värld, menar Carl-Göran Ekerwald i Lyssna med ögat, en djupt personlig essäsamling om vad konst kan ge och betyda.

Exemplen är hämtade från klassiker som Bosch, ­Brueghel, Dürer, van Gogh, ­Hokusai, Ernst Josephson, Patinir och Rembrandt – men även från moderna konstnärer som Lena ­Cron­qvist, David Hockney, Edward Hopper och Robert Rauschen­berg.

Bildens budskap kan skrämma, varna, roa, väcka minnen, upplysa, eller som Helene Schjerfbeck uttryckte det: ”Jag har sett målat som gjort mig lycklig.”
Nog kunde det vara värt hundra miljoner.

Den som stämmer pianon behöver en stämgaffel. Själv använder Carl-Göran Ekerwald bilder för att finna rätt på sitt eget ettstrukna a.

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Det som inte finns

I sin nya ­essäsamling lyfter Carl-Göran Ekerwald fram vittnesmål från världslitteraturen och från egen fatabur på hur det icke-existerande påverkar det som existerar.

179 kr

En fritänkare läser Koranen

Vad för andlig näring kan en icke-muslim hämta i Koranen? Carl-Göran Ekerwald bestämde sig för att ta reda på det genom att läsa Koranen i sex olika översättningar och notera vad som träffade just hans hjärta.

189 kr

Om bildning

Bildning kan inte inte bara hämtas utifrån, utan också inifrån. Människan kan bilda sig själv. Men då krävs en levande inre röst. För att studera hur sådana självbildande processer kan gå till, har författaren Carl-Göran Ekerwald vänt sig till dagböcker av författare som Vilhelm Ekelund, Olav Hauge, Sigrid Kahle och Sara Lidman.

179 kr

Fler böcker inom samma kategorier

Det som inte finns

I sin nya ­essäsamling lyfter Carl-Göran Ekerwald fram vittnesmål från världslitteraturen och från egen fatabur på hur det icke-existerande påverkar det som existerar.

179 kr

Kollapsens fem stadier

Den här boken handlar inte om vad vi kan eller ska göra för att und­vika en samhällskollaps. En ­sådan är nämligen oundviklig hävdar den rysk-amerikanske författaren Dmitry ­Orlov. De ­intressanta frågorna – som är de som diskuteras i den här boken – är istället vilken typ av kollapser som kan drabba oss och hur vi kan överleva dem.

189 kr

Vi två är ett

Vi två är ett är en både skoningslös och kärleks­full studie av Jean-Paul ­Sartres och Simone de Beauvoirs liv och verk, och det kom­p­l­i­ce­rade förhållandet dem emellan. Det är det första omfattande svenska origi­nal­ver­ket på detta tema.

209 kr