Översättning Caj Lundgren
Efterord Mikael Kurkiala
480 sidor

Utgivningsår: 2010

ISBN: 9789185703487

Little Big Man

380 kr 190 kr

Många känner till filmen Little Big Man med ­Dustin Hoffman i ­huvudrollen. Få känner till romanen som filmen bygger på fastän den anses vara den främsta skönlitterära skildringen någonsin av Vilda Västern. Nu utges boken för första gången på svenska.

Under namnet Little Big Man växer den vite Jack Crabb upp bland cheyenneindianerna. Där lär han sig deras språk och seder – att uppskatta kokt hund till middag, att klä ut sig till varg, att älska med fyra fruar på en och samma natt och att slåss mot kavalleriet.

Men i perioder återvänder Jack Crabb till civilisationen. Där skaffar han en svensk fru och är med om att utrota ­buffeln. Han ­anlägger Union Pacific-järnvägen. Han utmanar Wild Bill Hickok på pistolduell och vinner. Han är ende vit som överlever slaget vid Little Bighorn. Allt detta enligt Jack Crabb själv. För det är nämligen han som – 111 år gammal – berättar historien.

Little Big Man är på samma gång underhållande skröna, gripande tragedi och realistisk historieskildring. Thomas Berger lyckas med att som ingen annan levandegöra de fria prärieindianernas liv. Hans inlevelse i epoken har kallats övernaturlig.

FRÅN MOTTAGANDET I USA

“En av 1960-talets absolut bästa romaner och utan konkurrens den bästa någonsin om Västern.” New York Times Book Review

“Tom Berger är en jävel på att skriva. Little Big Man är ett epos av den typ som Mark Twain skulle ha kunnat ge oss. en underbar, ­galen, ­panoramisk
uppförstoring.” Henry Miller

“Bättre än Huckleberry Finn – vildare, tyngre, tätare, rikare, roligare, mer genljudande, mer oroande … Det här är historia, antropologi, folklore – utan minsta fläkt av akademisk jargong.” Mid-Century Review

“Den överlägset bästa romanen om prärie­indianernas krig.” Larry McMurtry

“Ingenting mindre än ­ett mästerverk.” Washington Post

“En lysande roman om Västern skriven med oerhörd kraft, fräck humor och absolut historisk precision.” New York Times

OM FÖRFATTAREN

Thomas Berger, född 1924, har skrivit över tjugo böcker. På svenska har tidigare ­utgivits romanen Grannar (1981). En fortsättning på Little Big Man, The Return of Little Big Man, utgavs 1999.

“Thomas Berger är en av 1900-talets mest betydelsefulla författare i den engelskspråkiga världen.” Times Literary Supplement

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Min mamma hade många inneboende

En roman om det kalla krigets tid när många främlingar kom till Stockholm i jakt på arbete. En ung flicka längtar efter få uppleva kärleken innan Vita bergen sprängs i luften av den atombomb som alla pratar om.

185 kr
Rea

Farmors son

Lene identifierar sin far på bårhuset och beger sig till hans lägenhet för att röja upp. ”Och allt som var nalkas.”

300 kr 170 kr