Inbunden Illustrerad 330 sidor

Utgivningsår: 2015

ISBN: 9789187207525

Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

209 kr

Ny väsentligt utökad och omarbetad upplaga!

Med det nya it-systemet skulle jobbet bli enklare, snabbare, lättare! Så har löftet ofta formulerats. Men i själva verket blev det inte sällan tvärtom.

”Jävla skitsystem!” Så är det många som någon gång har svurit. Över obegripliga tidrapporteringssystem, journalsystem som hela tiden verkar sluka just den tid som skulle sparas, över en galopperande admini­stration som växer över alla bräddar.

Jonas Söderströms Jävla skitsystem! visar hur det idag är männi­skorna som tvingas att anpassa sig efter maskinerna – istället för tvärtom. Med följden att de som måste ta sig an de ständigt krånglande systemen drabbas av ökad stress och psykisk ohälsa. Men också stora förluster i produktivitet och effektivitet för företagen.

I den nya upplagan är inledningskapitlet helt nyskrivet.

Bokens första del tar upp åtta områden där den digitala arbetsmiljön brister. Alla kapitel har (tyvärr!) färska exempel på problemen. Ett nytt summerande avsnitt ger överblick och definitioner.

Del två och tre, om problemens orsaker och vad vi konkret kan göra, är kraftigt utvidgade och omarbetade. Där finns helt nya kapitel och avsnitt om bland annat arbetsmiljölagen, om Byråkrati 2.0, om Peak IT och om utvecklingsmetoder som “Minimum Viable Product”.

Sammantaget beskriver författaren i boken vad vi tillsammans behöver göra för att ta tillbaka kontrollen, och vad just du kan göra på din arbetsplats.

Jävla skitsystem! kommer att för alltid ändra hur du ser på it – oav­sett­ om du är vanlig användare, ledare eller politiker, projektledare eller utvecklare.

OM FÖRFATTAREN
Jonas Söderström är informationsarkitekt. Han har arbetat med användbarhet i datasystem i tjugo år, med uppdrag för ett stort antal företagskoncerner, organisationer och myndigheter. Han är medlem i den svenska regeringens särskilda arbetsgrupp för ökad användbarhet och tillgänglighet på det digitala området. Jonas Söderström har kallats den svensk som kommer närmast begreppet webbanvändbarhetsguru. Han har tidigare utgivit läroboken Att skriva för webb är att skriva för publik (2003).

UR BOKEN

Det här är inte en bok skriven av någon teknikhatare. Jag har alltid varit det som marknadsförare kallar early adopter, en som tar till sig nyheter snabbt. Min första dator skaffade jag någon gång i slutet av 1970-talet. Jag har alltid varit en av de förs­ta att använda nya tjänster och produkter: från att ha varit en av Sveriges allra första bloggare och twittrare till att vara en av de allra första Ipad-användarna.

Jag gillar teknik. Jag gillar alla appar i min smarta telefon, gps-mottagaren med sjökort i kajaken, digitalkameran, Wikipedia och alla andra smarta tjänster på nätet.

Men typiskt för all teknik som jag gillar och använder är att den låter mig styra och välja. Bra system, bra teknik, ger oss användare kontroll. De är nyttiga, hjälpsamma och intuitiva.

Men skillnaden mot vad vi tvingas använda på arbetsplatsen är enorm – och växande. Där är systemen ofta svårbegripliga, oöverskådliga och fula. De bestämmer vad du ska göra – inte tvärtom. De kontrollerar och styr ditt sätt att arbeta – inte tvärtom. De kräver allt mer administration av dig – i stället för att låta dig göra ditt jobb.

Hur det sker, och vad man ska göra åt det, handlar den här boken om.

Jonas Söderström

Om första upplagan av Jävla skitsystem!

”. . . en befrielse att läsa. [Jonas Söderström] ger ord åt det som många av oss knorrar om och svär över vid våra skrivbord dagligdags. Och han skriver flyhänt och begripligt, med ett högst användarvänligt språk. Boken borde läsas av alla arbetsgivare och it-utvecklare. För här finns svaren också, lösningarna på problemen.”
Eva Johansson, Västerviks-Tidningen

”Jag anser att det här är en av de viktigaste böcker som skrivits om it-system . . . Jag hade gjort den till obligatorisk läsning för studenter inom
mjukvaruutveckling, om den bara gavs ut på engelska.” Ulrik Eklund, Managing Automotive Software Architectures

”Boken är lysande . . . Är det så att du står i begrepp att köpa in ett system, eller ännu bättre arbetar med att skapa system ska du läsa denna.
Inte bör, utan ska.” Christian Dahlqvist, sundhult.com

”Skriven med humor och ger aha-upplevelser på varenda sida. Den fick mig att både småle och gapskratta. Nästa gång jag får anledning att utbrista ’jävla skitsystem’ och får lust att kasta ut datorn genom fönstret kommer jag att veta mycket mer om varför det har blivit som det blev och får därigenom stöd för bättre kommunikation med beställare och it-utvecklare. Sätt också gärna boken i händerna på beslutsfattare i din omgivning, så kanske de får förståelse för att det är datorsystemen som behöver konstrueras annorlunda, inte medarbetarna som är okunniga och bristfälligt datormogna.”
Karin Lindhagen, Allmänmedicin

”Borde verkligen läsas av varenda it-projektledare. Ja, sätt den i händerna på varenda it-student på våra högskolor så att även blivande beställare, it-säljare och programmerare får förståelse för de digitala arbetsmiljöproblem
de kan skapa. Betyget: 5 av 5 möjliga – strålande.”
Projektvärlden

”Jonas Söderström är it-branschens svar på Michael Moore.” Simen Sommerfeldt, CTO Bouvet

”. . . det verkligt fina med boken är del två: Så tar vi tillbaka kontrollen. Här finns massor med goda råd om hur man ska göra . . . Det är så redigt disponerat, så väl skrivet, så på kornet alltihop. Dessutom bra lästips och en gedigen notapparat.”
Mats Linder, Facköversättaren

”En ny syn på arbetsmiljö . . . Abetsmiljöproblemen handlar allt mindre om
sådant som asbest och monotont arbete vid löpande bandet, alltmer om teknikstress och pålagor som att samla mer och mer information. Boken är onekligen inte bara en ögonöppnare utan även en igångsättare för användarna
av de allt fler it-systemen.” Mikael Nyhaga, Suntliv.nu

”100 procent rätt hela tiden . . . bör läsas av alla som har med it i vården att göra. Som en recensent skrev nånstans: ’Det är väl närmast tjänstefel av en tjänsteman att inte läsa den här boken!’ Kan bara hålla med. Till alla andra som utsätts för dessa skitsystem, skaffa er boken, den kan bli ert starkaste vapen.” Martin Wehlou, VårdIT

”En oerhörd välgärning . . . en fantastisk bok som hjälper användarna att förstå att det inte är dom det är fel på.” Richard Gatarski, WeStreamU

”En riktig holmgång med dåliga it-lösningar och usel användbarhet som på ett slående sätt visar vad som behöver göras för att få en förändring till stånd. Krångliga datasystem blir en belastning på hjärnan, detaljstyr arbetsprocessen och kräver att medarbetaren anpassar sig. Det kan vara en viktig faktor bakom den ökande stressen och psykiska ohälsan i arbetslivet.” Sven-Erik Johansson, Dagens Socialförsäkring

”Boken sätter ord på något som faktiskt många inte hade identifierat som ett problem tidigare . . . Och det finns nog knappast någon som hade skrivit den bättre än Jonas Söderström.” Magnus Höij, Digitala Affärer

”Hör du till dem som tänker att det är du som inte förstår när datorn inte gör som du vill? Eller som tycker att instruktionen till det nya journalsystemet är svår att förstå? I den här boken får du upprättelse.” AJ, Vårdfokus

”. . . årets bästa svenska bok om it . . . om ett problem som får alldeles för lite uppmärksamhet med tanke på hur många det drabbar dagligen.”
Mattias Lundmark, Web Usability

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Inte så jävla krångligt!

Det här är boken som hjälper dig att formulera det du vill ha sagt tydligare och enklare.
Den kommer att hjälpa dig att nå fram med ditt budskap, förbättra kommunikationen i din organisation, och framför allt – ge dig nöjdare läsare.
Oavsett om du är van kommunikatör eller nybliven skribent får du hjälp att fokusera på det viktigaste: Vad vill du med din text? För vem skriver du?
Du lär dig hur du undviker byråkratiskt språk, modeord och onödiga facktermer. Du får råd om hur du sätter läsare och effekt framför organisationens interna behov av att ”lägga ut”.
Arbetar man med digitala medier är det lätt – både för vana och ovana skribenter – att fastna i frågor om tekniken: om publiceringssystem och skärmstorlekar.
Den här boken får dig att i stället koncentrera dig på att skriva så det går genom skärmen, ut till läsarna.

209 kr

Fler böcker inom samma kategorier

Inställd apokalyps

Klimatförändringarna leder inte till vår undergång. Sol- och vindkraft kan inte ersätta fossila energikällor. Skogsbränderna har inte blivit fler. Isbjörnarna håller inte på att försvinna … I fråga efter fråga har den apokalyptiska miljörörelsen hamnat fel, menar Michael Shellenberger.

195 kr

Kollektiv galenskap

I Kollektiv galenskap undersöker Douglas Murray hur det identi­tets­politiska ­tänkandet har vuxit fram och hur det har tagit sig uttryck på fyra olika områden: homosexua­litet, feminism, ­etnicitet och transsexualism.

199 kr

Blåsningen (Pocket)

”Knivskarp analys.” Kulturen
”Klargörande och bitsk.” Aftonbladet
”Upprörande och gastkramande.” Svenska Dagbladet
”Sangregorios utmärkta bok.” Respons

55 kr