Inbunden. 130 sidor

Utgivningsår: 2010

ISBN: 9789185703548

Jättehemligt

119 kr

I Jättehemligt, Världshemligt­ och Bladen brinner skildrar Barbro­ Lindgren sin egen uppväxt, från tio till femton års ålder. Det är en uppriktig och gripande berättelse om en ung männi­skas första­ möte med livets realiteter, de stora gåtorna sorgen, döden och kärleken,­ skriven utifrån barnets perspektiv. Böckerna­ ­räknas som ­moderna svenska klassiker och har sedan de första gången utkom 1971-1973 ständigt fått nya läsare. Nu ger ­Karneval förlag ut dem på nytt: i ny form, med nytt bildmaterial och ­nyskrivna efterord av författaren.­

UR JÄTTEHEMLIGT:
“Nu har jag gått en vecka i skolan, hösten kommer mer och mer. Löven flyger från träden och det luktar rök ute. Det känns så sorgligt inuti mej, jag vet inte varför, men det är som om jag inte vill skratta mera.

Jag tror det började i går. Jag satt i klassrummet längst ner och såg löven flyga genom fönstret. Och magistern pratade om kungs­högar och rullstensåsar, och rätt som det var flög det stora skockar med kajor förbi utanför.

Då var det som om jag såg klassrummet för första gången, hur litet och hopplöst det var och hur alla satt och raspade med pennorna­ och suckade. Och jag tänkte: Här ska man sitta ­nästan hela sitt liv, ända tills man blir arton år och plugga årtal och höra kajorna pipa – och då tyckte jag det kändes så hopplöst så jag kunde inte sitta kvar. Jag reste mej upp och började gå mot dörren.”

OM JÄTTEHEMLIGT:

“Än en gång har Barbro Lindgren visat den unika egenart som ger henne en särställning i ny svensk barnlitteratur. Jättehemligt är en suverän skildring av tioårsålderns tidlösa hemligheter – och där­igenom en bok för alla åldrar.” Ur motiveringen för Expressens ­Heffaklump 1971

“De flesta vuxna förråder sin barndom genom att glömma den, skrev Sven Fagerberg en gång apropå barns lekar. Barbro Lindgren har uppenbarligen inte svikit sin. Och hon hjälper oss att öppna luckorna i minnet som vi stängt eller förträngt.

Att som förälder läsa högt ur Jättehemligt­ är att göra ideliga avbrott­ för att störtdyka bakåt i tiden och dra fram i ljuset det hemliga liv man levde under några år bredvid de vuxna. Det känns befriande och väcker ingen sentimentalitet till liv, som annars ofta barndomsskildringar gör.” Britt Ågren i Dagens Nyheter

“En av fjolårets märkligaste böcker handlade om en tioårstös som verkligen berättade lite för oss om hur det var att finnas till, om stunder av absolut omöjlighet och av hisnande förtjusning, om våra skamliga, hemska och ljuvliga ­hemligheter. Jättehemligt hette den och läsarna, sexåringar, åttaåringar, tioåringar, tonåringar, ­trettiåringar, åtti­åringar, kände en varm tacksamhet mot Barbro Lindgren för att hon förmedlade allt detta.

Dagboksformen var så genomförd att den ofta kändes autentisk. Barn älskade boken för att den vågade formulera något som fanns just för dem just då. Vi vuxna ­tyckte om den för att den återkallade­ ett djup och en fulländning i tillvaron som kanske gått förlorade för oss.” Helena Sandblad i Expressen

Läs mer

Fler böcker av samma författare

,

Den lille fursten

”Denna lilla bok, glädjesprinklande illustrerad av Eva Eriksson, är en bok för alla om hur barnet, den nya människan, ställer allt på ända och gör förflutna sorger till lappri med sina välsignade stolleprov … Den lille fursten är en äventyrsbok, för livet är ett äventyr. Framåt ska vi, och det ska svänga. Oan to tri! Oan to tri!, som gossen själv brukar säga.” Martina Montelius i Expressen

115 kr

Om fällor och flockdjur

Är jag ett flockdjur? Nej, det är jag inte och har jag aldrig varit. Man kan inte vara ett flockdjur om man behöver tänka mycket. Och det behöver man för att förstå något av detta obegripliga liv.

169 kr
,

Kejsarens nya kläder

Efter förra årets uppmärksammade remake av H.C. Andersens saga Den fula ankungen (som nominerades till Augustpriset) har Barbro Lindgren nu, tillsammans med illustratören Robert Nyberg, också bearbetat sagokungens mest kända berättelse, Kejsarens nya ­kläder!

119 kr

Fler böcker inom samma kategorier

,

Fröken Hazeltines hem för blyga och ängsliga katter

När fröken Hazeltine öppnar sin skola för blyga och ängsliga katter dyker många upp. Fröken Hazeltine ger dem alla ett tryggt hem och många nyttiga lektioner. Men plötsligt en dag, när katterna vaknar upp, så är deras kära fröken försvunnen. Hur ska de klara sig nu? Och vad kan de, som är så blyga och ängsliga, göra för att hitta henne?

115 kr

Och trädet var lyckligt

Det var en gång ett träd som älskade en liten pojke.
Och pojken älskade trädet. Han åt av hennes äpplen, gungade i hennes grenar, sov i hennes skugga.
Shel Silversteins bok om den ovanliga vänskapen mellan ett träd och en pojke är en amerikansk barnboksklassiker som ständigt utkommer i nya upplagor.

110 kr

Vem vill ha en billig noshörning?

Funderar du på att skaffa ett nytt husdjur? Varför inte prova en noshörning! En sådan är bra att ha vid många tillfällen. Shel Silversteins bok om den otroligt snälla och mycket användbara noshörningen är en amerikansk barnboksklassiker som ständigt utkommer i nya upplagor.

110 kr