Häftad
198 sidor

Utgivningsår: 2008

ISBN: 9789185703241

, ,

Ickevåld!

Handbok i fredlig samhällsförändring

240 kr 149 kr

Ickevåld! – Handbok i fredlig samhällsförändring är ett pionjärarbete. Trots att ickevåld har en lång tradition i Sverige har det inte förrän nu funnits en bok i ämnet för allmänheten. Ickevåld! vänder sig både till dem som har ett allmänt intresse för denna demokratiska kampform och till dem som är eller funderar på att bli aktivister. Boken tar upp både de grundläggande idéerna bakom ickevåldet och ger redskap för det praktiska arbetet. Författarna Klaus Engell-Nielsen, Annika Spalde och Pelle Strindlund är förgrundsgestalter i den svenska ickevåldsrörelsen.

1900-talet är inte bara krigens århundrade utan­ även århundradet när många segrar vanns genom fredlig kamp: Den allmänna rösträtten erövrades, Indien blev fritt, medborgar­rättsrörelsen i USA stoppade raslagarna, fackföreningsrörelsen Solidaritet fick den polska regimen att falla.

Också i vårt land har ickevåldskampanjer lämnat avtryck. Svensk demokrati och välfärd byggdes upp bland annat genom fredlig massolydnad. Almarna i Kungsträdgården står kvar tack vare de stockholmare som klättrade upp i träden och handgripligen stoppade politikernas planer på att hugga ner dem.

Allt fler använder sig idag av ickevåld. Listan kan göras lång: Människorättsaktivister blockerar transporter som ska utvisa flyktingar. Fredsvänner planterar träd på vapenfabriker. Klimatgrupper ordnar fester på innerstadsgator som tillfälligt stannar upp trafiken. Djurvänner för bort burhönor från djurfabriker. Kristna hjälper utvisningshotade att gömma sig. Solidaritets­aktivister reser till konflikthärdar, i Colombia, Palestina och Centralamerika, för att genom sin närvaro skydda civilbefolkningen mot övergrepp.

Klaus Engell-Nielsen (född 1968) har lång erfarenhet av ickevåldsarbete från plogbills­rörelsen, fredsrörelsen och djurrättsrörelsen. Han har genomfört aktioner mot brittiska kärnvapen och deltagit i plogbillsrörelsens dialog med Bofors, ett arbete han skildrar i ­boken Samtal med ett ­vapenföretag. Han har också arbetat som följe­slagare i Palestina och Israel.

Annika Spalde (född 1969) är författare och ­diakon i Svenska kyrkan. Hon har arbetat som undersköterska i Paraguay, med hemlösa i USA och som ekumenisk följeslagare i Palestina. Har stor erfarenhet av ickevåld och civil olydnad, främst från freds- och djurrättsrörelsen. Hennes senaste bok är Ett brinnande hjärta: om mystik och engagemang.

Pelle Strindlund (född 1971) har arbetat­ med fattiga i Texas, levt bland urinvånare i Guatemala och eskorterat utsatta palestinska flickor. Från svenska djurfabriker har han räddat burhönor. Ickevåldsutövare sedan länge, bland annat i fredsrörelsen och Räddningstjänsten. ­Medförfattare till flera böcker om etik, livsåskådning och radikal politik, till exempel Djurrätt och socialism (med Toivo Jokkala).

“Denna bok är den ultimata guiden till ickevåld och överträffar de många engelskspråkiga verken i ämnet. Den är välstrukturerad, lättläst, praktisk användbar och full av intressanta­ anekdoter och citat från ickevåldskampens långa historia. Öppenhjärtiga­ personliga berättelser från författarnas erfarenheter av civil olydnad och fängelsevistelser blandas med tips på allt från hur man använder­ humor i politiska kampanjer till sätt att förmå kronofogden att inte konfiskera ens möbler. Ickevåld! kan mycket väl bli en bibel för en ny generation svenska aktivister.” Brian Palmer, socialantropolog och religionsvetare, gästprofessor till Torgny Segerstedts minne vid Göteborgs universitet

“Den här boken har potential att bli en klassiker bland böcker om politisk aktivism. Författarna kan konsten att engagera utan pekpinnar. Oumbärlig­ för den som strävar efter rättvisa. Farlig för
etablissemanget.” Jens Holm, EU-parlamentariker

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Djurens förintelse

Isaac ­Bashevis Singer, den judiske författaren och Nobel­pristagaren i litteratur, skrev att i förhållande till djuren “är alla människor nazister; för djuren är det ett evigt Treblinka”. Kan nazisternas våld mot judar jämföras med vårt våld mot djur? Det är den fråga som Pelle Strindlund och Henrik Wig undersöker på djupet i denna bok.

199 kr
,

Motståndets väg

En våg av civil olydnad går över världen – fastän många kanske inte tänker på det så. I Tunisien och Egypten föll diktaturerna som resultat av folkets olydnad. På Medelhavet färdas båtar mot Gaza för att med fredliga medel bryta en olaglig blockad.

189 kr

Fler böcker inom samma kategorier

Kollektiv galenskap

I Kollektiv galenskap undersöker Douglas Murray hur det identi­tets­politiska ­tänkandet har vuxit fram och hur det har tagit sig uttryck på fyra olika områden: homosexua­litet, feminism, ­etnicitet och transsexualism.

199 kr

Blåsningen (Pocket)

”Knivskarp analys.” Kulturen
”Klargörande och bitsk.” Aftonbladet
”Upprörande och gastkramande.” Svenska Dagbladet
”Sangregorios utmärkta bok.” Respons

55 kr

All Inclusive

All Inclusive är tredje delen i Lars Åbergs unika ­­trilogi om det nya Sverige. De tidigare böcker­na, de hyllade Framtidsstaden och Landet där vad som helst kan hända, utkom 2017 och 2018.

189 kr