Häftad
137 sidor

Utgivningsår: 2006

ISBN: 9789197603140

,

George W. Reinfeldt

Konsten att göra en politisk extreme makeover

99 kr

“En stor liten bok, med större densitet än allt annat som hittills har skrivits om det pånyttfödda högerpartiet.” Åsa Linderborg i Aftonbladet

”Det kom en rad böcker om Reinfeldt före valet. De framställde honom närmast som en duktig medelmåtta. Men en av böckerna visade på något mycket intressantare. Det var George W. Reinfeldt. Där visade författarna hur mycket av Bushs slagord och kampanjstrategier som Reinfeldt anammat.” Sven-Eric Liedman i OBS Kulturkvarten

Inför presidentvalet i USA år 2000 tillkännagav George W. Bush sin politiska pånyttfödelse. Han hade blivit omvänd till en medkännande konservativ och sade sig nu vilja försvara den vanliga arbetaren.

År 2003 tillkännagav Fredrik Reinfeldt en liknande politisk pånyttfödelse. Mannen som tidigare hade föraktat välfärdsstaten så att mycket att han jämfört den med pest, smittkoppor och Aids förklarade sig nu vara dess främsta försvarare. Och moderaterna sade sig nu vara det nya arbetarpartiet.

Vad Bush gjorde och Reinfeldt nu försöker göra är att åstad­komma en politisk extreme makeover. Hittills har denna helomsvängning gått hem också i Sverige.

Per-Anders Forstorp och Brian Palmer visar i George W. Reinfeldt Konsten att göra en politisk extreme makeover att de nya mode­raterna bakom fasaden är förvillande lika de gamla. Även ledande moderater medger att förvandlingen mera handlar om retorik.

Författarna visar också att moderaternas valkampanj som sköts av en filial till världens största PR-byrå har stora likheter med de amerikanska republikanernas. Även Reinfeldt själv har medgivit att han hämtat inspiration från Bush.

Den nya politiska kultur som Fredrik Reinfeldt representerar kan få konsekvenser inte bara för det kommande valet. Om politiska partier i symbios med inflytelserika medier och reklambyråer slår ut det seriösa politiska samtalet och lyckas med att sälja in sina politiska budskap då är demokratin hotad.

PER-ANDERS FORSTORP är lektor och docent i kommunikation på KTH. Han forskar om moralisk, politisk och rättslig kommunikation. Tidigare har han varit verksam vid Linköpings universitet, UCLA och University of Iowa.

BRIAN PALMER är amerikansk social­antropolog verksam vid Teologiska institu­tionen på Uppsala universitet. 2002 fick han pris som Harvard­universi­tetets bästa lärare. Han har skrivit doktors­avhandlingen Wolves at the Door: Existential Solidarity in a Globalizing Sweden och varit redaktör för boken Global Values 101 (Beacon Press 2006) baserad på hans Harvardkurser. Brian Palmer var sommarpratare i Sveriges Radio 2004.

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Natos hemliga arméer

Den schweiziske historikern Daniele Gansers ­Natos hem­li­­­­ga arméer räknas som det internationella standardverket på området och är översatt till tio språk. Denna första svenska utgåva har kompletterats med ett kapitel om Stay-behinds histo­ria i Sverige (skrivet tillsammans med den svenske historikern Mats Deland), som bland annat behandlar uppgifterna om nätverkets koppling till mordet på Olof Palme.

198 kr

Djurens förintelse

Isaac ­Bashevis Singer, den judiske författaren och Nobel­pristagaren i litteratur, skrev att i förhållande till djuren “är alla människor nazister; för djuren är det ett evigt Treblinka”. Kan nazisternas våld mot judar jämföras med vårt våld mot djur? Det är den fråga som Pelle Strindlund och Henrik Wig undersöker på djupet i denna bok.

215 kr

Klara färdiga gå!

Den konkurrens och tävlande, i alla dess former, som genomsyrar vårt sociala liv, och präglar oss i många sammanhang, har inte alls de positiva effekter som ofta påstås. Varför låter vi då denna ideologi, konkurrism, styra oss, frågar Eva-Lotta Hultén i denna inträngande essä.

189 kr