Översättning Björn Kumm och Gidon Avraham
Inbunden
254 sidor

Utgivningsår: 2011

ISBN: 9789185703661

Gaza, mitt älskade

En krönika 2006-2011

189 kr

I den israeliske journalisten Gideon Levys ögon är ­pale­stinierna inga abstrakta offer. De är individer. Med namn. Med­männi­skor. En inställning som gjort honom lika ­­kon­­troversiell i Israel som respekterad internationellt.

Det är Najweh Khalif som dödas då minibussen som kör hennes förskolebarn träffas av en missil.

Det är Hamdi Aman vars son, fru och mor dödas när de kommer i vägen för en raket.

Det är Yasser Temeizi som grips av israelisk militär vid sin olivlund och sedan dödas av en kula i magen.

Det är deras och andras historier Gideon Levy ­berättar i Gaza, mitt älskade. Den skildrar Gaza från år 2006 – när israelerna lämnat området för att istället, med Levys ord, “bevaka fängelset utifrån” – över det militära angreppet ­ 2008-2009 till det egyptiska demokratiupproret 2011.

UR FÖRORDET

“En gång slog en korrespondent från den ­franska televisionens kanal 1 följe med oss. Vid dörren till ett hus i Rafah, på platsen där en rörelsehindrad palestinsk mor förlorade sin enda dotter som träffades av en israelisk missil, sa jag till den franske korrespondenten: ‘Just nu skäms jag över att vara israel. Den där hemska missilen avfyrades ju även i mitt namn.’ Nästa dag ringde korrespondenten mig: ‘Vi kan inte sända det du sa. Dina ord är alltför extrema och våra tittare kanske blir arga.’

Jag blev djupt bestört. Detta är ju exakt vad jag har försökt väcka i alla dessa år: vrede. Vrede och upprördhet över vad Israel gör mot en och en halv miljon hjälplösa stackare som lever på Gazaremsan. Av hela mitt hjärta önskar jag att ­israelerna (och alla andra) blir upprörda, eller att de åtminstone inser vad som görs i deras namn, så att de ­aldrig någonsin kan säga: Vi visste inte.
Vi visste inte att den israeliska ­ockupationen var så grym, så brutal, vi ­visste inte att dessa hemskheter över huvud taget ägde rum.”

OM FÖRFATTAREN

Gideon Levy är journalist på den israeliska dagstidningen Haaretz, för vilken han har bevakat ockupationen av Västbanken och Gaza i över tjugo år. Han har belönats med flera interna­tio­nella priser för sin journalistik. Bland annat erhöll han 2008 Anna Lindhs Journalistpris för reportaget “5767 års barn”, som finns med i Gaza, mitt älskade.

OMSLAGSBILDEN

Amal Samouni, tio år, ­befann sig i sitt hem med sin familj i Netzarim, Gaza, när israeliska soldater klev in och öppnade eld och dödade hennes far och fyra­årige bror. Ytterligare en av hennes bröder dödades i en ­annan ­incident under Operation Gjutet bly 2009. Foto: Paolo Pellegrin/Magnum/IBL

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Syriens tystade röster

Syriens tystade röster är en sakligt svidande uppgörelse med den syn på Syrienkonflikten som dominerat inom svensk journalistik och politik sedan kriget startade 2011.

199 kr

Trumps röda linje

Den världsberömde repor­tern Sey­mour M. Hersh visar att Donald Trump bombade Syrien, trots att de upp­gifter han fått från sin underrättelsetjänst visade att det inte fanns några bevis för att syrierna använt kemiska vapen. ”Det här var ingen kemisk attack”, säger en säker­hetsrådgivare. ”Det är rena sagorna.”

55 kr

Den etniska rensningen av Palestina

I sitt internationella standardverk, Den etniska rensningen av Palestina, som nu utges på nytt i Sverige, hävdar den israeliske historikern att händelserna i Israel/Palestina 1948 bäst kan beskrivas som en regelrätt etnisk rensning.

195 kr