Förord Mikael Kurkiala
Översättning Lars Ekegren och Lars Ohlsson
Pocket
448 sidor

Utgivningsår: 2010

ISBN: 9789185703609

Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee (pocket)

Erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv

49 kr

Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee är en av de mest berömda och mest betydelsefulla indianböcker som någonsin skrivits. Den skildrar USA:s kolonisation av Vilda västern 1860-1890, då apacher, cheyenner, comancher, siouxer och andra stammar bjuder inkräktarna ett oväntat hårt motstånd.

I Arizona gäckar hövdingar som Cochise och Geronimo fienden i ett kvartssekel med sin gerillakrigföring. Längs Bozemanvägen till guldfyndigheterna i Montana tvingar Red Cloud »blårockarna« att lämna sina fort och dra sig tillbaka. Vid Little Bighorn nedgör Crazy Horse och Sitting Bull general Custers Seventh Cavalry till sista man.

Till slut måste emellertid indianerna ge sig för övermakten och låta sig förpassas till reservat. Men det rättvisepatos och den motståndsvilja som de visar prov på i denna sin sista strid har gjort deras namn och kultur beundrade av eftervärlden. Dee Brown kallar dem »de kanske mest heroiska amerikaner som någonsin levat«.

När Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee först utkom 1971 väckte den stor uppmärksamhet och bidrog till att förändra synen på Nordamerikas urinvånare och deras historia. Denna nya utgåva är utökad med över hundra sidor och är den första fullständiga utgåva som publicerats i Sverige.

»En fantastisk bok.« Yukiko Duke i SVT Gomorron Sverige

»Jag vet inte när jag senast läste en bok med så bultande hjärta.« Göran Greider i DN

»Man måste läsa Dee Browns bok.« Lars Åberg i GP

»Originell, enastående … omöjlig att lägga ifrån sig.« New York Times

»Ett första klassens vittnesmål – storartat, lysande.« New Yorker

»En kulturgärning … känns fortfarande brinnande aktuell.« Joacim Blomqvist i Borås Tidning

»Förkrossande, fruktansvärd, fängslande … när man läser denna intensiva och hjärtslitande bok undrar man vilka som egentligen var vildarna.« Washington Post

»Ett fascinerande, smärtsamt dokument med magnifika porträtt av indianer.« Wall Street Journal

Läs mer

Fler böcker av samma författare

Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee

Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee är en av de verkligt klassiska indianskildringarna. När boken först utkom 1970 väckte den stor uppmärksamhet och bidrog till att förändra synen på Nordamerikas urinvånare och deras historia. För första gången skildrades i en bok med massupplaga den mytomspunna erövringen av vilda västern ur indianernas perspektiv. Boken utsågs 1995 till en av 1900-talets mest betydelsefulla böcker av New York Public Library.

169 kr

Fler böcker inom samma kategorier

,

Vårt folk

Den litauiska författaren Ruta Vanagaite och den israelisk-amerikanske historikern Efraim Zuroff utforskar tillsammans det mörka kapitel i Litauens historia som utspe­lade sig under den nazityska ockupationen då 200000 judar mördades.

199 kr

Det internationella genombrottet

En inträngande historisk analys av hur Norge förvandlades från ett av Europas etniskt, kulturellt och religiöst mest homogena länder till ett av de mest heterogena. Boken är en av det ­senaste årets mest uppmärksammade politiska böcker i Norge.

199 kr