Översättning Joachim Retzlaff Häftad. 63 sidor. Utges i serien Den lilla hammaren

Utgivningsår: 2015

ISBN: 9789187207426

Bakom kulisserna i Kiev

Om hur amerikansk nykonservatism och ukrainsk nynazism drev fram en kupp och ett krig i Ukraina

102 kr 39 kr

”Den mest ensidiga bevakningen i mannaminne av en större internationell kris.” Så karaktäriserar den undersökande veteranjournalisten Robert Parry mediernas skildring av Ukrainakrisen.

I Bakom kulisserna i Kiev visar han hur den i väst etablerade berättelsen om utvecklingen i landet förvandlat en komplex verklighet till en moralitet om goda och onda, där ädla demonstranter kämpar mot en elak president och dennes ännu elakare beskyddare, Putin.

Som en del av mediernas propagandaoffensiv har även ingått att flera centrala element i konflikten har förtigits eller tonats ned. Det gäller särskilt de roller som spelats av nykonservativa i USA och nynazister i Ukraina.

Om Obama, och hans efterträdare, fortsätter att följa den nykonservativa agendan, menar Parry, väntar en framtid med ändlösa krig över hela Mellanöstern och en konfrontation med Ryssland, som i förlängningen kan leda till storkrig.

Putin – anstiftare eller måltavla?
Av Robert Parry
Ur Bakom kulisserna i Kiev

Om man undrar hur världen skulle kunna snubbla in i ett tredje världskrig – ungefär som den snubblade in i första världskriget för hundra år sedan – räcker det med att betrakta den politiska galenskap som utvecklats i praktiskt taget hela det amerikanska medielandskapet rörande Ukraina. En falsk svartvit berättelse – om ädla demokratiska demonstranter mot ondskefulla redskap för Moskva – bet sig tidigt fast och visade sig vara oemottaglig för fakta och förnuft.

Den grundläggande lögnen i det senaste ”grupptänkandet” i det officiella Washington var att den ryske presidenten Vladimir Putin skulle ha anstiftat krisen i Ukraina som ett led i en diabolisk plan för att återta forna sovjetiska territorier, däribland Ukraina och de baltiska staterna. Även om inte tillstymmelsen av underrättelser stödde detta scenario bara ”visste” de ”smarta” i Washington att det förhöll sig så.

I själva verket bröt krisen ut 2013 när Europeiska unionen erbjöd Ukraina ett associationsavtal, som sedan föll när experter i Kiev upplyste den ukrainske presidenten Viktor Janukovitj om att det skulle kosta totalt cirka 160 miljarder dollar att klippa banden med Ryssland.

Dessutom krävde väst att Ukraina skulle genomföra Internationella valutafondens drakoniska ”reformer”, som genom att skära ner på värmesubventionerna, välfärden och valutans värde hade gjort medelukrainarens hårda liv ännu hårdare. I november 2013 avstod Janukovitj från att underteckna avtalet, även om han var för fortsatta samtal.

Detta utlöste ett ramaskri bland befolkningen i väst­ra­­ Ukraina, som ville ha närmare band med Europa. De efter följande protesterna på Maidantorget erbjöd ett tillfälle för amerikanska nykonservativa och andra politiska hökar och förståsigpåare att inte bara dra ut Ukraina ur Rysslands inflytelsesfär och in i västs utan också undergräva Putins ställning i Ryssland.

Denna plan aviserades av en ledande nykonservativ, Carl Gershman, chef för National Endowment for Democracy, på Washington Posts debattsida redan in­nan samtalen om EU-avtalet bröt samman. Den 26 september kallade Gershman Ukraina för den ”största trofén” och ett viktigt steg på vägen mot att störta Putin och det återuppvaknande och självsvåldiga Ryssland han representerar.

Gershman, vars NED får omkring 100 miljoner dollar om året av den amerikanska kongressen, skrev:

”Ukrainas val att ansluta sig till Europa kommer att påskynda nederlaget för den ryska imperialistiska ideologi som Putin företräder … Ryssarna står också inför ett val, och Putin kan hamna på den förlorande sidan inte bara i förhållande till grannländerna utan också i själva Ryssland.”

Putin var med andra ord från första början måltavlan för initiativen i Ukraina, inte anstiftaren.

Övers. Joachim Retzlaff

OM FÖRFATTAREN

Robert Parry är en amerikansk undersökande journalist, verksam på e-zinet Consor­tium News.

Under 1980-talet låg Robert Parry bakom flera av avslöjandena om den så kallade Iran–Contras-­affären, i vilken bland annat högt uppsatta tjänste­män hade smugglat och sålt vapen till Iran och sedan använt pengarna till att finansiera Contrasgerillan i Nicara­gua. Hans artiklar publicerades av Newsweek och Associated Press och och belönades 1984 med George Polk Award for National Reporting.

Robert Parrys senast utgivna böcker är: Secrecy & Privi­lege: Rise of the Bush Dynasty from Watergate to Iraq (2004), Neck Deep: The Disastrous Presidency of George W. Bush (2007), och America’s Stolen ­Narrative: From Washington and Madison to Nixon, Reagan and the Bushes to Obama (2012).

DEN LILLA HAMMAREN
En småskriftsserie från Karneval förlag

”Varje lycklig människa borde ha någon som knackar på hennes dörr med en liten hammare för att påminna om att det finns olyckliga människor.”
Anton Tjechov i novellen ”Krusbär” (1898)

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Julpris

Jakartametoden

”En av de hittills bästa, mest informativa och mest belysande skildringarna av hur CIA har format USA:s roll i världen.” Glenn Greenwald

360 kr 179 kr
Julpris

Syriens tystade röster

Syriens tystade röster är en sakligt svidande uppgörelse med den syn på Syrienkonflikten som dominerat inom svensk journalistik och politik sedan kriget startade 2011.

1360 kr 179 kr
Julpris

Trumps röda linje

Den världsberömde repor­tern Sey­mour M. Hersh visar att Donald Trump bombade Syrien, trots att de upp­gifter han fått från sin underrättelsetjänst visade att det inte fanns några bevis för att syrierna använt kemiska vapen. ”Det här var ingen kemisk attack”, säger en säker­hetsrådgivare. ”Det är rena sagorna.”

65 kr 29 kr