Översättning Margareta Zetterström
Inbunden
279 sidor

Utgivningsår: 2008

ISBN: 9789185703234

Alla var inte mördare

En barndom i Berlin

49 kr

I mars 1943 när Michael Degen är elva år blir han och hans mamma vittne till hur invånarna på deras gata plötsligt börjar transporteras bort på lastbilar. Hans mamma inser snabbt vad som är på gång, sliter stjärnan från deras rockar, packar ner pengar och smycken i en väska och går därefter med pojken i handen förbi de uniformerade männen – som märkligt nog inte griper dem!

Därefter tvingas Michael och hans mamma att under två år leva under jorden i Berlin. Medan Gestapos jakt på judar trappas upp och de allierades bomber faller över staden erbjuds de hjälp och husrum av vänner, bekantas bekanta och rena främlingar. Till och med i detta naziregimens hjärta, visar det sig, finns det människor som med livet som insats är beredda att hjälpa en judisk familj att överleva – en kommunistisk trädgårdsmästare, en adlig rysk emigrant, ja, till och med en kvinnlig medlem av nazistpartiet.

Med barnets klara blick i behåll och utan vare sig bitterhet eller sentimenta­litet berättar Michael Degen om denna sin flykt och om sina många räddare.

Alla var inte mördare har blivit något av en modern klassiker och har sedan den först publicerades i Tyskland 1999 utkommit i sexton upplagor. Boken filmatiserades 2006 av Jo Baier.

Michael Degen, född 1932 i Chemnitz, är en av Tysklands mest framstående skådespelare. Han har arbetat tillsammans med regissörer som Ingmar Bergman, Bertolt Brecht, Claude Chabrol och George Tabori.

”Det känns svårt att lägga ifrån sig boken, så fulla av liv är de karaktärer som stiger fram ur berättelsen.” Der Tagesspiegel

”Ett gripande och spännande stycke tysk historia som man hänförd och andlös tar del av.” TZ

”En levande och spännande berättelse som återges med fruktansvärd kraft.” Die Welt

“Degen behåller barndomsjagets förpubertala blick på skeendet – det ger berättelsen en naivt munter, halvt slyngelaktig ton. Pojken betraktar sina hjälpare med nyfiken och respektlös blick, ömsom kaxigt utmanande, ömsom hjälplöst utlämnad. För att utspela sig mot en så nattsvart bakgrund är Alla var inte mördare en mycket rolig berättelse … Det förklarar kanske att boken har tryckts i 16 upplagor i Tyskland och att den filmatiserades 2006. Mera svårförklarligt är att inget av de större svenska förlagen har nappat på den. När den nu efter nio år kommer i utmärkt översättning av Margareta Zetterström är det på det lilla vänsterförlaget Karneval.” Nils Schwartz i Expressen

”…förunderligt nog en både underhållande, närmast galghumoristisk och rafflande historia. Dessutom utomordentligt välskriven i Margareta Zetterströms mycket livfulla översättning. Allting är mycket konkret, gator, maträtter, luktsensationer, människors klädsel och uttryck. Michael Degen verkar mycket minnesgod och han skriver med barnets perspektiv, ett barn som verkar ta varje dag som en ny spännande utmaning i arbetet på att överlista nazisterna. Vardagen är en lektion i att vara streetsmart och totalt flexibel.” Carina Waern i Helsingborgs Dagblad

Läs mer

Fler böcker inom samma kategorier

Apropå ingenting

I sin länge emot­sedda själv­biografi berättar den amerikanske film­regis­sören, komikern, manusförfatta­ren, skådespelaren och musikern ­Woody Allen om sitt liv, om uppväxtåren, äktenskapen, filmerna han gjort och människor han mött.

199 kr

Vi två är ett

Vi två är ett är en både skoningslös och kärleks­full studie av Jean-Paul ­Sartres och Simone de Beauvoirs liv och verk, och det kom­p­l­i­ce­rade förhållandet dem emellan. Det är det första omfattande svenska origi­nal­ver­ket på detta tema.

209 kr